Modne fotografije i blještave reklame postale su nezamislive bez obilnog korištenja Photoshopa. Savršenosti na licima te gotovo nacrtana besprijekorna tijela redovito nas podsjećaju kako je nepoželjno biti fizički običan i realan. No, kada se moćno retuširanje otme kontroli, nastaju smiješne, izobličene i umjetne kreature, daleko neprivlačnije od prirodne ljepote

1. Emma Watson
Na samom početku godine predstavljena je kampanja za britansku modnu kuću Burberry. Glavna protagonistica u reklami bila je Emma Watson i njezin mlađi brat Alex. Kultna modna kuća tom je prilikom prikazala svoje elegantne i urbane modele, no u zanosu retuširanja koji je sve trebao prikazati u savršenom Burberry svijetlu, mladoj je glumici nestala noga.

2. Rihanna
Da za naslovnicu časopisa žensko tijelo nikada nije dovoljno mršavo ili usko, pokazuje i modni časopis 'Elle' u kojem je mladoj Rihanni neproporcionalno sužen struk te je tako prikazao kao Barbiku u glam disco izdanju.

3. Shiseido
Reklama za japanski kozmetički brend trebala je obećavati meku i nježnu kožu, a prikazala nam je razlomljeno tijelo manekenke. Kako se moglo dogoditi da se pogrešan potez mišom ovjekovječi klikom na prozorčić 'spremi' ne znamo, ali sigurno je kako svijet Photoshopa može biti groteskniji od bilo koje fizičke nesavršenosti.

>> Photoshop razlomio tijelo manekenke

4. Jessica Alba
Brisanje prištića i peglanje bora razumljiva je funkcija fotošopiranja, no izobličavanje lica i 'petljanje' u boju puti potpuno je neshvatljiva i bespotrebna. Tako je Jessica Alba u talijanskom 'Vanity Fairu' ispala kao blijeda ljepotica ovalnog lica. Vizura i takve osobe je bez sumnje privlačna, samo što lik Jessice Albe s njom baš i nema neke pretjerane veze.

5. Christina Hendricks
Bujnoj ljepotici Christini Hendricks još uvijek nisu počeli smanjivati grudi, dapače, i modni urednici i redatelji spremno će naglasiti najistaknutiji atribut ove glumice. No, na obradi fotografija za časopis' Esquire' lijepoj je crvenokosoj zvijezdi TV serijala 'Momci s Madisona' nestalo stopalo.

>> FOTO: Zašto je Jessici Albi potreban Photoshop?

>> Rihannu Photoshopom doveli do anoreksije

6. Madonna
Kraljica popa obilato se koristi retuširanjem u modnim kampanjama što dokazuje i serija fotografija snimljena za 'Dolce&Gabbanu'. U ulozi zaposlene kućanice Madonna se spustila na sve četiri i u skupocjenim krpicama ribala pod i kuhala špagete. Lijepe crno bijele fotografije prikazale su je nakon dodira čarobnog štapića Photoshopa, dok je one u boji dokumentiraju u realnom i iskrenom izdanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju