U svojoj novoj kolumni Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV vodi nas na jednu od najčarobnijih plaža na Jadranu. Riječ je o Saharunu, prekrasnom razlogu zbog kojeg morate posjetiti Dugi otok

Hrvatska ne samo da je zemlja tisuću otoka, već se ponosno može pohvaliti nekim od najljepših morskih prizora na svijetu. Na to nas je podsjetio i Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV koji je uživao u prirodnim čarima Saharuna, čarobne pješčane plaže na Dugom otoku.

Darijo nam je osim toga otkrio i zašto je more tako nebeski plavo.

Za to nam je potrebna ultra kratka lekcije iz fizike koja kaže da se bijela sunčeva svijetlost sastoji od svih boja, a one se u svim svojim nijansama najbolje vide u dugi.

Plave nijanse su kraćih valnih duljina od ostalih boja, a more, voda pa i nebo imaju svojstvo upijanja svjetlosti većih valnih duljina, crvene, narančaste, žute, a reflektiraju samo plave, eventualno tirkizne nijanse. Zato nam se i nebo i more doimaju plavim.

Bijeli pijesak, poput ovog na Saharunu, samo je vrlo dobar tepih i podloga ovom optičkom efektu u kojem često uživamo. Prisustvo bilo kakvog onečišćenja mijenja upijanje, lom i odbijanje svjetlosti određenih valnih duljina pa nam u tom slučaju i more može biti druge boje.

Više o čarolijama Dugog otoka pročitajte u kolumni Darija Brzoje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju