U Zagrebu i preko 30 hrvatskih gradova, već 18. godinu zaredom, održana je humanitarna akcija Dan narcisa gdje se prodajom cvijeta narcis prikupljaju sredstva za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Tom prigodom narcise su prodavale brojne osobe iz društvenog života među kojima je bila i lijepa Iva Balaban

Cvijet narcis odabran kao simbol proljeća, nade i novog života, posvećen je oboljelima od raka dojke, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Dan narcisa održan je pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja, a u sklopu cjelogodišnjeg projekta Darujmo ružičasti život s ciljem kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Kupnjom ovakvog uređaja poboljšat će se kvaliteta života liječenih žena i smanjiti troškovi liječenja.

>> Iva Balaban i Bojaan Gregorić: Suzdržani vs. otvoreni seksepil

Projekt Darujmo ružičasti život je dio sveukupnog lobiranja za uvođenjem Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima prema kriterijima Europskog parlamenta. Po Deklaraciji Europskog parlamenta sve zemlje članice EU obvezne su do 2016. donijeti Nacionalni program liječenja raka dojke s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za procijenjenih 15-20 posto.

>> Rak dojke više nije neizlječiva bolest

Cvijet narcis odabran kao simbol proljeća, nade i novog života, posvećen je oboljelima od raka dojke

Organizator Dana narcisa je Hrvatski forum protiv raka dojke-Europa Donna u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom-HLZ (Hrvatski liječnički zbor) .

O Aparatu za koji se prikupljaju sretstva:
IORT ili intraoperativna radioterapija je jednokratni tretman zračenja za vrijeme operacije, a nadomješta kod raka dojke uobičajenih tridesetak zračenja kroz 6 tjedana.
Terapija se provodi odmah po operaciji i vađenju tumora a u svrhu eliminacije subkliničke ili makroskopske rezidute tj. ostatna tumora koji jednokratnim zraćenjem biva uništen.

IORT daje izvrstne rezultate i provjeren je kod karcinoma dojke no dobri rezultati su kod žučnih vodova, kolona, kolorektalna karcinoma, jednjaka,raka žućnjaka,tumora glave i vrata.

Aparat za IORT je mobilan linearni akcelerator koji može biti korišten u više sala jedne ustanove. Aparatom se postiže maksimalan efekt zračenja i sigurnost od eventualnih recidiva.

POZIVOM NA BROJ 060 8100 DONIRAJTE ZA KUPNJU APARATA ZA JEDNOKRATNO ZRAČENJE

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju