Kao glumica nas podsjeća koliko hrabra, buntovna, snažna, strastvena, nježna i ambiciozna žena može biti, a kao Meryl inspirira da životne uspjehe cijenimo prema vlastitim pravilima koja štite našu sreću i ljude koje volimo. Riječ je o 'Zlatnoj lady', Meryl Streep

'Da tražite nekoga tko će vas zamijeniti na nekoliko dana, preporučila bih vam da angažirate Meryl Streep. Kada sam loše raspoložena pozovem je da me zamijeni. Toliko je dobra da ne samo da nitko ne primjeti da to nisam ja, već na kraju dana od prijatelja saznam kako su mi to najbolji dani ikada' duhovita je posveta scenaristice Nore Ephron veličanstvenom talentu Meryl Streep na jednoj od gotovo 200 dodjela nagrada u kojima je upravo ona imala glavnu ulogu.

I holivudski 'klasičari' i svježe snage Hollywooda prema ovoj iznimnoj glumici niti ne pokušavaju skrivati gotovo fanovski stav, svjesni da popularnost i uspjeh njihovih karijera ne uspjevaju dorasti osobi s najviše oskarovskih nominacija.

Blistava karijera u Hollywoodu, skladna obitelj u Connecticutu
No, ona se za razliku od moćne i hladne profesionalke opsesivno posvećene karijeri koju je utjelovila u filmu 'Vrag nosi Pradu' ne boji mlađih i slađih. Izdvojila se iz holivuske gungule, ali ne kako bi poticala imidž escentrične dramatičarke, već kako bi živjela u kući uz jezero te uživala u obitelji, knjigama i umjetnosti prema kojoj je veže posebna ljubav, kipar Don Gummer s kojim ima četvero već odrasle djece.

U braku koji traje 33 skladnih godina nije imala turbuletnih afera s kolegama, niti skandaloznih paparazzi fotografija njezine djece u sukobu s policijom zbog voženje u alkoholiziranom stanju. No, isto tako nikada nije isticala svoje majčinstvo u medijima inzistirajući na tome da joj je ono najvažnija uloga u životu. To joj se nekako podrazumijevalo.

>> Pogledajte neodoljiv poljubac Meryl Streep i Colina Firtha

'Kada su djeca bila mala nisam bila sigurna trebam li ih predstavljati u medijima. Tada mi je najbolji savjet dao Robert Redford s kojim sam snimala film Moja Afrika. Rekao mi je da nisu oni moji rekviziti s kojima ću se umiljavati publici. I bio je u pravu' rekla je Meryl.

Maryl je Zlatna lady. Zbog osvojenih zlatnih kipića, zbog toga što je diva i dama, mama bez titule modne ikone i ljepotica s karakterom.

Papirnate maramice za žene... i muškarce
Uloge majki i supruga nisu joj bile strane na filmu, te je upravo za dvije takve maestralne izvedbe osvojila prve Oscare. Svoj prvi kipić, kojeg je zaboravila u WC-u nakon dodjele, primila je zahvaljujući filmu 'Kramer vs. Kramer' za ulogu kućanice koja je zatražila razvod braka kako bi se mogla posvetiti 'traženju same sebe'.

Meryl nikada nije bila javna zagovornica društvenih i političkih stavova, već je svoja mišljenja po potrebi suptilno ubacivala u različite prigode. Jedna od takvih pokazala se i u ovom filmu gdje je izmjenila dvije ključne rečenice u scenariju smatravši da je žena u takvoj životnoj fazi prikazana prezlobnom.

>> Meryl Streep: Tako se nose 62 godine

Druga nagrada Američke filmske akademije bila je za ulogu u 'Sofijinom izboru' u kojem je odigrala jednu od najmučnijih scena u povijesti filma kada je kao majka morala odabrati koje će dijete spasiti, a koje poslati u koncentracioni logor. Jedini uvjet koji je imala na radu ovog filma je snimanje scene iz prvog pokušaja, jer je nije željela dva puta proživjeti.

Osim što je poplave suza izazivala opipljivom boli koju je predočila u tom klasiku, jednim drugim je filmom iz sasvim drugih razloga doprinijela kutijama papirnatih maramica koja su za žene, ali i muškarce neka američka kina postavljala prilikom izlaska iz kino-dvorana.

Riječ je o jednoj od najljepše ekranizranih ljubavnih priča u kojoj glavni junaci nisu mladi i trendi Njujorčani, već sredovječni fotograf i kućanica Francesca iz Illinoisa.

Riječ je o 'Mostovima okruga Madison', osjećanoj i nimalo patetičnoj ljubavi neplanski rođenoj i nikada zaboravljenoj. I ovoga puta zajedno s Clintom Eastwoodom stvorila je jednu od najpamtljivijih scena ikada. Bez riječi su, samo uz poglede i izraze lica te kišnog dana i crvenog svjetla na semaforu, cijeli svijet podsjetili na izgubljene ili propuštene ljubavi.

 

Zahvaljujući mjuziklu 'Mamma Mia!' i ulozi žene čiji je 'opušten' i 'ležeran' ljubavni život u prošlosti rezultirao nesigurnošću u oca svoje odrasle kćerke, vidjeli smo je u najvedrijem izdanju. Zbog odlične filmske ekipe, prštavog scenarija i nedostižnih hitova grupe 'Abba', ovaj je film istaknut kao jedan od onih koji najuspješnije podiže raspoloženje.

Svoj posljednji Oscar ova žena putenih obraza dobila je zahvaljujući portretiranju Željezne Lady, Margaret Thatcher. Maryl je Zlatna lady. Zbog osvojenih zlatnih kipića, zbog toga što je diva i dama, mama bez titule modne ikone i ljepotica s karakterom.

Jer niti jedna druga glumica nije takvom predanošću i zahvalnošću predstavila najraznovrsniju paletu prekrasnih i posebnih žena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju