Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljene su Nagrade Hrvatskog glumišta 2010. Među uzvanicima je bila i Mila Elegović čiju vedru narav i odlično raspoloženje nije bilo teško primijetiti. Za ovu svečanu prigodu glumica je odabrala kratku bijelu haljinu, a poput prave glumačke dive zaogrnula se bijelim krznom

Nagarde su dodijeljene 19. put za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu, a ove godine i u opereti/mjuziklu i plesu, te za najbolja glumačka ostvarenja u televizijskoj drami, za najbolju scenografiju, kostimografiju i u drugim kategorijama.

 

Svečanost je održana u znaku 150. obljetnice HNK, kada je na današnji dan 1860. glumac Vilim Lesić objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski jezik.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame dodijeljena je redatelju Jošku Juvančiću, dok je u kategoriji operete i mjuzikla nagrada pripala pjevačici, plesačici i glumici Lili Čaki, koja već šest desetljeća aktivno djeluje na sceni Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Dušku Zubalju za scensku glazbu u predstavi 'Ni med cvetjem ni pravice' prema 'Baladama Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže u režiji Adama Končića i Duška Zubalja i izvedbi Kazališta Pinklec iz Zagreba.

Najbolja dramska predstava je 'Građanin plemić' Jean-Baptiste Poquelina Molierea/Jean-Baptiste Lullyja, u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi HNK u Zagrebu.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u drami dobila je Sandra Lončarić Tankosić za ulogu Vere u predstavi 'Paralelni svjetovi' Mire Gavrana u režiji Roberta Raponje i izvedbi HNK u Osijeku, a za mušku dobio je Joško Ševo za ulogu Mate Arpuna u predstavi 'Škrtičina' Marijane Nola u režiji Zorana Mužića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Nagradu za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež dobila je predstava 'Dječak Ivek i pas Cvilek' u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u koprodukciji s Dječjom i lutkarskom scenom HNK u Varaždinu.

Nagradu za najbolju žensku uloga u toj kategoriji dobila je Nika Mišković za ulogu Ane u predstavi 'Ana i Mia' Kazališta Mala scena iz Zagreba, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Mladen Vujčić za ulogu Ježurke Ježića u predstavi 'Ježeva kućica' Branka Ćopića Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenja u TV drami dobila je Vera Zima za ulogu Ruže Kosmički u seriji 'Odmori se, zaslužio si'.

Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Dinka Jeričević, a za najbolju kostimografiju Ana Savić Gecan za predstavu 'Građanin plemić'.

Nagradu za najbolju predstavu i najbolje redateljsko ostvarenje u kategoriji opereta ili mjuzikl dobio je 'Spli'ski akvarel' u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi HNK Split.

Najbolja plesna predstava je 'Nastup' u koreografiji Matije Ferlina i izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba. Nagradu za najbolju žensku ulogu u plesu dobila je Roberta Milevoj za ostvarenje u 'Nastupu', a nagradu za mušku ulogu u plesnoj predstavi dobio je Ognjen Vučinić za ostvarenje u predstavi 'UTF-8' u koreografiji Sahara Azimija i izvedbi i produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.

Nagradu Hrvatskoga glumišta dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika od 1992. godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju