Da se naslovnice časopisa i modni editoriali retuširaju ne bi li poznate face i tijela bila bez ijedne mane, činjenica je s kojom smo se odavno pomirili. Kako je stupanj digitalnog zamaha sve veći i sveobuhvatniji, dva su znanstvenika osmislila program koji prepoznaje što je i u kolikoj mjeri popravljano Photoshopom

Svaka naslovnica glossy magazina te reklamna kampanja prije izlaska u javnost prođe vrlo temeljiti tretman u Photoshopu.

Svaka žena uz svega nekoliko klikova mišem, može postati Amazonka bezgranično dugih nogu, blistave kose i kože bez ijednog prištića ili bore.

To je već godinama poznato, i sasvim prihvatljivo s obzirom da urednici i vlasnici brendova koji se reklamiraju žele prodati što više primjeraka svog proizvoda. No, svijet digitalne tehnologije od žena od krvi i mesa počinje oblikovati potpuno nerealne lutkice s kojima se uspoređuje veliki broj djevojaka i tinejdžerki tražeći u njima svoje ideale ljepote.

Različite zdravstvene organizacije redovito upozoravaju na rizike koje takve nerealne bajke ostavljaju na djevojčice spremne na najekstremnije prehrambene mjere ne bi li postigle uzak struk ili tanašne noge.

Kako bi pokazali koliko su fotošopirane fotografije daleko od originala dva su znanstvenika, Hany Farid i Eric Kee osmislila kompjutorski program spreman detektirati ne samo izmijenjen dio tijela, već i stupanj korekcije.

'Sveprisutnost tih neobjektivnih fotografija izrazito idealiziranih žena povezuje se s porastom poremećaja u prehrani ne samo kod žena, već i djece te muškaraca' pojasnili su Farid i Kee.

>> Photoshop iščašio rame poznatoj ljepotici

>> Pogledajte prvu nefotošopiranu reklamu

Sustav ocjenjivanja s brojem '1' označava fotografiju s najmanje preinaka, dok ocjena '5' obilježava onu s naglašenim izmjenama. Označava se geometrijsko 'podešavanje' kojim se stanjuju ruke, noge i torzo te fotometrijsko za uklanjanje bora, prištića i celulita.

'Predlažemo da se interesi oglašivača, izdavača i kupaca zaštite označavanjem stupnja digitalne izmjene.

Kada se objavi uz fotografiju, oznaka bi mogla informirati koliko je fotografija 'odlutala' od realne slike te informirati direktore fotografije koliko je slika 'pretjerana' što može biti i rezultat nenamjerne pretjerane intervencije' dodaju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju