Danas je odličan dan se prepustite emocijama gledajući romantične filmove. Popustite i vi barem jednom godišnje, te Valentinovo proslavite uz one koji su svoje srce otvorili na filmskom platnu. U društvu partnera ili prijateljica!

Iako su romantični filmovi vrlo predvidljivi, prepuštamo se zavrzlamama i dogodovštinama dvoje zaljubljenih držeći im palčeve da njihova ljubav uspije.

Osim toga, nisu sve ljubavne filmske priče klišeizirani proizvodi ograničenog roka trajanja. Neki romantični klasici ustvari pričaju najljepše filmske priče. Izdvojili samo 10 najpoznatijih, najvećih i najgledljivijih romantičnih filmova.

1. Moulin Rouge
Nesretna ljubavna priča između siromašanog pjesnika Christiana i kurtizantske zvijezde Satine. Glamur, seks i droga nisu jedine prepreke ludo zaljubljenog para u pariškoj meki zabave. Pravi izbor za ljubitelje šarenih glazbenih ekstravagancija.

2. Kad je Harry sreo Sally
Filmske osamdesete su osim kultnih trash filmova dale i nekoliko dobrih romantičnih komedija. Najslavnija je zasigurno 'Kad je Harry sreo Sally' o dvoje dugogodišnjih prijatelja koji završae zajedno. I, naravno, tu je i kultna scena u kojoj Meg Ryan u restoranu simulira orgazam.

3. Titanik
Dok je ‘Avatar’ najprofitabiniji film svih vremena s osvojenih čak 11 Oscara, mnogima je ujedno i najljepša filmska ljubav. Isto tako, jednaki je broj onih koji u njemu prepoznaju tek pekmezastu ljubavnu priču, no činjenica je da je rijetko tko taj film gledao samo jedanput. Iako se u početku raspravljalo o tome je li Kate Winslet predebela za Leonarda Di Caprija, kasniji komentari uspjeli su se dotaći i ostalih dijelova priče i produkcije.

4. Zapravo ljubav
Ljubić za sve generacije i oba spola, jer osim što je film oslobođen patetike, vrhunski scenarij i prvorazredni glumci stopili se u vrhunsku filmsku poslasticu. Emma Thompson, Hugh Grant, Billy Bob Thorton, Liam Neeson, Keira Knightly, Colin Firth prikazuju ljubav, prijateljstvo, sreću, gotovo pa preljub, zaljubljenost i uvijek i zauvijek ljubav. Od sedam istovremeno zasebnih i odvojenih priča teško ćete izabrati omiljenu jer svaka od njih nosi neodoljivi, nepretenciozani i zdravi šarm ljubavi.

5. Planina Brokeback
Film je zaradio epitete najemotivnijeg, najiskrenijeg i najgej filma ikada. Pokazao je dirljiv odnos između dva kauboja koji zbog očekivanja okoline odlučuju za konvencionalnije izbore. Koliko ih je to koštalo briljantno su prikazali Jake Gyllenhaala i neprežaljeni Heath Ledger.

6. Amelie
Čak je Jacques Chirac rekao da mu je ovaj film osvojio srce. Nježna priča o djevojci s tužnim djetinjstvom koja pronalazi ljubav u Parizu jedan je od onih filmova nakon kojeg je dan ipak barem malo ljepši.

7. Shrek
I u svijetu nacrtanih i šarenih likova, srca trepere i ubrzano kucaju. Jedna od najljepših i najorginalnijih animiranih ljubavnih priča zasigurna je ona između Shreka i Fione. Debeli zeleni ogar podriguje se i stalno negoduje, ali sve to nije spriječilo princezu Fionu da padne na njega.

8. Casablanka
Priča o vječnom ljubavnom trokutu uz koju su Ingrid Bergman i Humphrey Boghart ostvarili najprepoznatljivije uloge karijere. Ljubav u Casablanci ne pobjeđuje sve, jer od nje ipak bitniji bivaju viši ciljevi.

9. Doručak kod Tifannyja
Holly, djevojka za zabavu, koja se želi udati za bogataša upoznaje susjeda Paula koji prema njoj počine gajiti emocije. Kako ni ona ne ostaje hladna prema njemu, razvija se neobičan ljubavni odnos. Kako je dražesna sponzoruša postala ranjiva zaljubljena žena tek je glazura ove kultne melodrame.

Umjesto deserta, u ponudi seks u toaletu

10. Prohujalo s vihorom
Besmrtni film Davida O. Selznicka saga je o jednom dijelu američke povijesti, ali i o ženskoj prevrtljivost. Prekrasna i tvrdoglava Scarlett O'Hara udala se za jednoga, pati za sretno oženjenim drugim, pa slomi srce svome suprugu kojeg onda ipak želi, da bi na na kraju od njega dobila toliko puta parafraziranu rečenicu - 'Frankly my dear, I don't give a damn'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju