Pubertet je doba kada se dijete počinje "pretvarati" u odraslu osobu, i fizički i mentalno. Dok fizičke promjene dolaze same od sebe, u mentalnim promjenama djeteta koje ulazi u vrlo osjetljivo adolescentsko razdoblje života veliku ulogu imaju i roditelji. Kada su u pitanju djevojčice, postoji pet važnih "lekcija" koje bi trebale naučiti u tinejdžerskom dobu jer tada će se puno lakše nositi sa svim promjenama, snalaziti u daljnjem životu i općenito biti sretnija.

1. Kako izražavati osjećaje i nositi se s njima
Žene lakše od muškaraca izražavaju osjećaje, ali svaka bi djevojčica do svoje 13. godine trebala naučiti kako da je osjećaji ne preplave previše, odnosno kako da u svakoj situaciji sačuva razum. Jer preplavljenost osjećajima znači nemogućnost racionalnog donošenja odluka.

Pubertet je doba kada se dijete počinje 'pretvarati' u odraslu osobu, i fizički i mentalno. U mentalnim promjenama veliku ulogu imaju i roditelji

Dakle, roditelji bi svoju kćer prije nego što stupi u pubertet trebali naučiti barem osnove emocionalne inteligencije, a to znanje kasnije se može nadograđivati.

Na taj način lakše će se nositi sa svim onim ''zbunjujućim'' osjećajima koji preplavljuju tinejdžere jednostavno zato što će si ih znati objasniti – bio to osjećaj sreće, nervoze, uzbuđenja, straha, ljutnje, frustracije ili zbunjenosti.

2. Kako se nositi s neuspjehom
Mnogim djevojkama u pubertetu je najvažnije da se uklope u okolinu, što se zove konformizam, i da svi o njima misle najbolje. Onda kada naiđu na nekoga tko ih odbija to ih može neizmjerno pogoditi.

Također, mogu se osjećati kao da su nekoga iznevjerile i da nisu dovoljno dobre, što kroz vrijeme može izazvati i depresiju.

Slika nije dostupna Klinci su zakon: 10 bitnih lekcija koje možemo naučiti od djece

Zato bi roditelji trebali svoju kćer naučiti kako da se nosi s neuspjehom prije nego što navrši 13. Treba joj objasniti da se svaki čovjek u životu suočava s neuspjehom i da će je takva iskustva učiniti otpornijom i jačom. Treba je naučiti da ne bude prestroga prema sebi i da bez neuspjeha nema ni uspjeha.

3. Kako zavoljeti svoje tijelo

U svijetu koji je opsjednut nerealnim tjelesnim izgledom, u kojem kao da se konstantno traži izvanjsko savršenstvo, nije lako naučiti svoje dijete kako da voli svoje tijelo takvo kakvo jest. Jedan od načina na koji djevojčica može razvijati pozitivnu sliku o vlastitom tijelu jest da se bavi sportom.

Slika nije dostupna Mali veliki ljudi: U pet koraka do odgovornog djeteta

Fizička aktivnost dat će joj mogućnost da uvidi snagu i izdržljivost vlastitog tijela, a ne samo njegov izgled. Bavljenje tjelovježbom također će pozitivno utjecati na njezino samopouzdanje i samopercepciju.

4. Kako učiti iz prijateljstva

Tinejdžericama su prijateljstva beskonačno važna, a roditelji moraju naučiti svoju kćer kako da uči iz tih odnosa i kako da u njima ne izgube samu sebe. Općenito, bliski odnosi s drugim ljudima pomažu djevojkama da se nauče samodokazivanju, kompromisu i postavljanju granica.

Roditelji bi na prijateljstva svoje kćeri trebali gledati kao na priliku da im pokažu kako izgleda zdrava veza i kako da se povežu s drugima i samima sobom.

5. Kako se nositi s bullyingom
Nijedan roditelj ne želi da je njegovo dijete žrtva bullyinga - ili da je ono nasilno prema drugima. Obje su te situacije teške jer njihovo rješavanje uključuje mnoštvo faktora: komunikaciju, prijateljstvo i emocionalnu inteligenciju roditelja. Djevojčice vrlo često vrše bullying jer se ne znaju nositi s vlastitim osjećajima. A djevojčice koje su žrtve osjećaju se nemoćno i ne znaju se obraniti.

U oba slučaja uključenost odraslih u rješavanje problema je ključna, a najbolje bi bilo kada bi se bullying već na početku spriječio. Tu se vraćamo na točku pod brojem 1 ovog teksta i važnost učenja djevojčica koje ulaze u pubertet kako da izražavaju osjećaje i nose se s njima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju