U ormaru Francuskinja, po mnogima najbolje odjevenih žena na svijetu, sigurno ćete naći barem jednu prugastu majicu i pulover.

GalerijaIako se kod nas prugasti ili takozvani mornarski uzorak još uvijek najviše veže uz ljetne odjevne komade, Francuskinje prugice nose tijekom cijele godine i u svim prigodama.

Carorline De Maigret
Carorline De Maigret (Foto: Getty Images)

Mornarske prugice u svijet mode unijela je legendarna Coco Chanel. Promatrajući francuske ribare u majicama s bijelim i plavim prugicama sinulo joj je da bi takav jednostavan uzorak fantastično izgledao i na ženama. Coco je dizajnirala najjednostavniju verziju majice s ovim uzorkom, a kasnije su prugice prenesene na hlače, cipele, torbe i druge modne dodatke.

Jean Paul Gaultier, neokrunjeni kralj prugastog uzorka
Jean Paul Gaultier, neokrunjeni kralj prugastog uzorka (Foto: AFP)

Najveći obožavatelj prugica u svijetu visoke mode definitivno je Jean Paul Gaultier koji je mornarski uzorak uvrstio čak i na večernje haljine.

Večernja haljina Jeana Paula Gaultiera, proljeće/ljeto 2000.
Večernja haljina Jeana Paula Gaultiera, proljeće/ljeto 2000. (Foto: AFP)

U dnevnim prigodama Francuskinje će prugasti pulover ili majicu kombinirati s klasičnim hlačama ili trapericama, a u večernjima uz kostim ili pak odijelo te tako stvoriti izdanje u duhu casual elegancije. U našoj galeriji razgledajte 12 modela pulovera s prugicama koje će vas uvjeriti da ovaj uzorak nije stvoren samo za ljetne dane.

Puloveri s prugastim uzorkom