Pušenje je ovisnost od čijih posljedica svake godine u svijetu umre preko 5 milijuna ljudi. Jedan od načina borbe protiv pušenja su i sustavna istraživanja, a posljednje takvo istraživanje provedeno je nedavno i u Hrvatskoj. Između ostalog, istraživanje je otkrilo pušačke navike stanovnica Hrvatske

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC - Atlanta, SAD) uz pomoć partnera pokrenuli su provedbu svjetskog istraživanja Global Tobacco Surveillance System (GTSS) kako bi potakli zemlje da na temelju dobivenih podataka razvijaju programe kontrole uporabe duhana.

Prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj svakodnevno puši 23,4 žena, povremeno ih puši 3,7 posto, dok je nepušačica 72,9 posto. Kod žena nepušačica, 13,7 posto je bivših pušačica

Hrvatski partner istraživanja bio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je objavilo rezultate istraživanja. Ciljana populacija u istraživanju bile su osobe u dobi 15 i više godina koje žive u privatnim kućanstvima na teritoriju Republike Hrvatske.

Rezultati upitnika 'Tobacco Questions for Surveys' pokazali su da je u Hrvatskoj prema dobi udio pušača najveći u dobnoj skupini 25-44 godine (38,9 posto), slijedi dobna skupina 45-64 godine (36,5 posto) te 15-24 godina (30 posto) te 65 i više godina (11,5 posto).

Prema stupnju edukacije, udio pušača najveći je kod ispitanika sa završenom srednjom školom ili kraćim stručnim osposobljavanjem nakon osnovne škole (36,4 posto), slijede ispitanici sa završenom osnovnom školom ili manje (26 posto) te ispitanici sa završenome višom školom ili stupnjem edukacije većim od toga (25 posto).

Prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj svakodnevno puši 23,4 posto žena, povremeno ih puši 3,7 posto, dok je nepušačica 72,9 posto. Kod žena nepušačica, 13,7 posto je bivših pušačica (8,2 posto su bivše svakodnevne pušačice, a 5,5 posto su bivše povremene pušačice).

KOLIKO JE NEPUŠAČA IZLOŽENO DIMU?

Prosječan broj tvornički proizvedenih cigareta popušenih tijekom jednog dana kod žena koje dnevno puše barem jednu cigaretu iznosi 12,6 cigareta. Prosječan iznos potrošen na kutiju cigareta (20 cigareta) izračunat prema metodologiji propisanoj od Istrane Svjetske zdravstvene organizacije, iznosio je 21,49 kuna što znači da žene u Hrvatskoj na cigarete mjesečno potroše 406 kuna u prosjeku.

Ukoliko su pušači podijeljeni u skupine prema prosječnom broju popušenih cigareta dnevno, kod žena je najveći udio skupine s 15-24 popušene cigarete dnevno (39,0 posto), slijedi skupina s 10-14 popušenih cigareta dnevno (25,8 posto) te potom skupine s 5-9 (15,8 posto), manje od 5 (14,8 posto) te 25 i više (4,6 posto) popušenih cigareta dnevno.

Kad je riječi do izloženosti dimu, od nepušača 21 posto izloženo je duhanskom dimu u svom domu, podjednako muškarci (20 posto) i žene (21,9 posto).

A kako bismo dočarali da svaka žena koje puši može i bolje iskoristiti tih 406 kuna koje mjesečno potroši na cigarete, evo na što biste drugo mogli potrošiti te novce:

- prekrasno proljetno Chanelovo sjenilo za oči Les 4 Ombres Tisse Beverly Hills s četiri žive boje (422 kune, dakle morat ćete dodati svega 16 kuna)

- najfiniju posteljinu od satenskog pamuka za bračni krevet u IKEA-i (399 kuna)

- elegantne Zarine gležnjače na visoku potpeticu, a ostane vam i za kavu i kolač s prijateljicama.


Pročitajte i što biste sve mogli kupiti ako se odreknete cigareta i pušenja na godinu dana.

Doznajte i je li krajnje vrijeme da se riješite cigareta. Ovo su znakovi da morate prestati pušiti. A kako bi odvikavanje od cigareta bilo što bezbolnije, doznajte kako naljakše prestati pušiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju