Na hrvatskim otocima možete uživati u nudizmu, jedrenju, vodenim sportovima, 24-satnom tulumarenju ili se vratiti na početak civilizacije. Ovisno o tome što volite i kakav odmor tražite, pronađite otok po svom ukusu.

Smještaj i ponudu deset nezaobilaznih hrvatskih otoka prema Guardianovim novinarima istražio je portal Crozilla-turizam.

1. Na samom sjeveru Jadrana nalazi se raj za nudiste - otok Rab, koji se s pravom spominje i kao preteča nudizma na Jadranu. Prva i najpoznatije nudistička plaža na Rabu je Kandarola, smještena na poluotoku Frkanj. Druga službeno označena nudistička plaža jest uvala Stolac u Loparu, nedaleko od Rajske Plaže. Međutim to su samo dvije službeno označene nudističke plaže. Pored njih postoje čitav niz drugih plaža pa čak i područja koje naturisti koriste, prije svega zbog prirodne ljepote tih plaža te udaljenosti i donekle nepristupačnosti ostalim kupačima. Posebno valja istaći 1500m dugu obalu poluotoka Kalifront,u zelenilu borove šume koji predstavlja raj za naturiste. Također i ostale plaže u Loparu kao što su Ciganka, Stolac, Dubac. Na otoku svatko može naći plažu prema vlastitom ukusu: kamenitu na zapadnom, šljunčanu na istočnom ili pješčanu na sjevernom dijelu otoka.

2. Prema Guardianu otok Pag je proglašen idealnom destinacijom za sve one koji vole lude zabave. Poznata plaža Zrće u blizini Novalje idealna je sve one kojima je važna 24-satna zabava na plaži. Zaželite li se mirnog kupanja i uživanja u suncu, posjetite druge paške plaže: CASKA se nalazi 2,5 km od Novalje. Pristup moru je većinom pješčan, a ulaz u more šljunčan. Morsko se dno vrlo strmo spušta što plažu čini izrazito dubokom. Na plaži postoji ugostiteljska ponuda te nešto rekreativnih sadržaja. PLANJKA se nalazi 2 km od Novalje, plaža je prekrivena finim pijeskom i odlična je destinacija za roditelje s malom djecom. STRAŠKO je pješčana plaža udaljena samo jedan kilometar od Novalje, a nalazi se u borovoj šumi s puno prirodnog hlada. RUČICA je neotkrivena pješčana plaža do koje se dolazi kroz slikoviti predio zvan Kanjon kod Metajne. SVETI DUH je pješčano-šljunčana plaža 9 km udaljena od Novalje, a dio plaže je rezerviran za turiste. Osim ludog provoda, Pag turistima nudi i liječenje ljekovitim blatom, kao i uživanje u poznatom paškom siru, vinu, rakiji i delikatesama iz mora.

3. Ljubiteljima adrenalinskih, vodenih sportova Guardian preporučuje otok Brač. Osim uživanja na poznatoj bračkoj plaži Zlatni rat, turisti mogu uživati u vodenim sportovima poput windsurfinga, ronjenja, vožnje kajakom na moru, parasailing ( spoj padobranstva, paraglidinga i jedrenja). Jedrenje na dasci u kanalu pred Zlatnim ratom na Bolu; paragliding s Vidove gore; lov u gornjim dijelovima otoka; planinarski izleti do Dragonjine spilje i pustinje Blaca; šetnje iz Splitske do antičkih kamenoloma pod Škripom, uz sjajno održavane maslinike; jedrenje od uvale do uvale; kupanje na plažama od najfinijeg pijeska i žala; odmor u odličnim apartmanima i kućama za odmor, sigurno sidrenje u nekoj od dubokih uvala (Milna, Bobovišća, Pučišća); fotografiranje dramatičnih kraških fenomena na svim stranama otoka; opušteno sjedenje uz glasoviti brački sir, janjetinu i ribu, uz rakiju i bolski plavac (poznato bračko vino) u nekoj od konoba ili u tišini nekog od pastirskih stanova u unutrašnjosti otoka - sve to posebno i zajedno u našem pamćenju tvori neizbrisivu sliku koju nosimo sa otoka Brača. 

4. Netaknuta priroda, pješčane plaže, mediteransko raslinje i slano jezero simboli su otoka Mljeta. Šećući se brojnim stazicama i planinarskim putovima možete stići do brojnih vidikovaca sa kojih puca veličanstven pogled na plavo more i guste šume. Mljet ne obiluje pretrpanim plažama, pa svoj mirni kutak uz more ili jezero možete pronaći na pješčanoj plaža Saplunara, uvali Blaci te na šljunčanoj plaži uvala Sutmiholjska. Na zapadnom dijelu otoka Mljeta nalazi se nacionalni park Mljet. Za ovaj su Park znakovita dva duboka zaljeva, koja se zbog vrlo uskih veza s otvorenim morem nazivaju jezerima, te bujna i raznolika sredozemna vegetacija.

5. Želite li uživati u mirnim uvalama, pješčanim i šljunčanim plažama, ali i najboljim vinima i domaćoj kuhinji, idealno odredište je otok Vis. Bivša jugoslavenska baza danas je hipijevski šarmantno i pomalo zabačeno odredište.

6. Prema Guardianu, otok Hvar je najpomodniji otok koji je poznat po svom bogatom povijesnom, kulturnom i prirodnom nasljeđu, širokom spektru sadržaja i događanja kao i mogućosti da se susretnu celebrityji iz cijelog svijeta. Na otoku Hvaru možete posjetiti, osim bogatog noćnog života u gradu Hvaru, Paklene otoke na koje se odlazi brodom, pješčane plaže kraj Jelse, rajske plaže ispod borovih šuma Zavale, egzotiku južnih padina otoka u mjestimaIvan Dolac, Sveta Nedilja i Milna, ambijent "male Venecije" uVrboski, uživati u vožnji kroz polja lavande kraj Gdinja, Zastražišća i Bogomolje ili se povući od ljudi u mirnu skrivenu uvalu oko Sućurja.

7. Otok Murter ističe se tradicijom škole jedrenja te je idealna baza jedriličarima. Slanica, Kosirina, Čigrada i Podvrške tek su neke od prekrasnih pješčanih i šljunkovitih uvala koje, povezane bijelim vezom kamenih ploča, čine bisernu nisku oko cijelog otoka. Ovu destinaciju izuzetno atraktivnom čini i blizina Nacionalnih parkova (Kornati i Krka) te povijesnog grada Šibenika.

8. Prema časopisu Guardian, svi oni koji se žele vratiti na početak civilizacije, arhipelag Kornata je idealno odredište. Stoga odsjedite u ribarskoj kolibi s vodom iz bunara, slabom solarnom energijom, vanjskim tušem i roštiljem u dvorištu te barem na kratko živite kao naši stari, poručuju iz Guardiana. Nacionalni park Kornati predstavlja sačuvanu prirodnu baštinu Hrvatske i nađete li se u tom dijelu Jadrana svakako ga posjetite. 

9. Otok Palagruža, gdje je jedina građevina svjetionik iz 1875 godine, odlična je destinacija za sve one koji bježe od civilizacije i ljudi. Palagruža ima dvije prekrasne plaže, obje su šljunčane i primjerene za kupanje djece zbog plitkog mora i sitnog šljunka u plićaku. Za kretanje po Palagruži uređena su dva puteljka, od kojih jedan vodi do Stare Vlake (Maloga Žala), uvale na sjevernoj strani otoka, a drugi do Velog Žala ili "Južnog zlata", jedne od najljepših plaža na Jadranu, koja se nalazi na južnoj obali Velike Palagruže. Zbog udaljenosti od civilizacije nema nikakve mogućnosti opskrbe. Prije transfera savjetujemo da u korčulanskim trgovinama kupite sve što je potrebno za vaš boravak.

10. Ljetujete li u Dubrovniku ili u njegovoj okolici, novinari Guardiana preporučuju otok Lopud kao idealana otok za jednodnevni bijeg iz turističke gužve. Lopud pripada elafitskom otočju.Na otoku se nalazi poznata uvala Šunj koja ima pješčanu plažu i idealna je za obitelji s malom djecom.Ako ste u potrazi za mirnim odmorom, prekrasnom prirodom, s nešto, ali ne previše aktivnosti, dobrim obrokom i odličnom cašom vina umjerenih cijena, razmislite o otoku Lopudu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju