Ova zadivljujuća i fascinantna čuda prirode uvrštena u svjetsku zaštićenu baštinu ostavit će bez daha svakog posjetitelja. Ukoliko ipak niste u mogućnosti da tamo otputujete, pogledajte našu galeriju.

1. Arhipelag Socotra u Jemenu nazvan je Galapagosom Indijskog oceana. Posebno se ističe bogatstvom flore i faune. Oko 37% biljnih vrsta, 90% gmazovskih vrsta i 95% insekata ne može se pronaći nigdje drugdje. 

2. Sardona, tektonsko područje u Švicarskoj, proučavano je još od 18. stoljeća zbog svojeg fascinantnog i dramatičnog sraza planinskog i kontinentalnog područja. 

3. Planina Sanqingshan nalazi se u istočko-kineskoj provinciji Jiangxi, a dodana je na listu zbog svoje iznimne ljepote. Na planini se nalaze jedinstveni lanac šumovitih, predivno oblikovanih granitnih ploča i stijena smještenih na relativno malom području. 

4. Fosilne stijene Joggins u Kanadi sadrže najbolji i najočuvaniji fosilni sadržaj života na zemlji iz ugljenog doba, prije 300 milijuna godina. Ostaci amniota, prvih reptila koji su se pojavili na Zemlji jasno su vidljivi baš kao i fosili drveća, životinja i biljaka. 

5. Saryarka je veliko netaknuto područje centralno-azijskih stepa i jezera u sjevernom Kazahstanu. To je važno sklonište za neke globalno ugrožene vrste te osigurava hranu za oko 15 milijuna jedinki ptica. Saryaka je također dom kritično ugroženoj saiga antilopi. 

6. Tropske lagune i koraljni grebeni Nove Kaledonije tvore jedan od tri najveća koraljna sustava na svijetu. Dom je to mnogim koraljnim i ribljim vrstama te ujedno i netaknuti ekosustav s mnoštvom velikih riba i morskih predatora. 

7. Surtsey na Islandu sasvim je nov otok nastao nakon vulkanskih erupcija u vremenu od 1963 do 1967. Službeno je zaštičen kao prirodni laboratorij, bez ljudskog utjecaja koji je pružio jedinstveni uvid u proces kolonizacije novog zemljišta biljkama i životinjama. 

8. Tri zaštićena područja u šumama središnjeg Meksika osiguravaju zimsko stanište kraljevskim leptirima. Oko milijun kraljevskih leptira formiranih u gusta jata, prezimljuje u ovom području nakon što pređu put od 3500 do 4500 kilometara. Ovaj jedinstveni fenomen smatra se nevjerojatnim čudom i ljepotom prirode.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju