Doći u Novi Sad predstavlja ugodno iskustvo koje je u pravilu slikovitije od svih priča koje ste mogli čuti. Taj glavni grad Vojvodine, ili kako njegovi stanovnici govore 'srpska Atina' obliluje predivnim građevinama od kojih je možda najljepša Petrovaradinska tvrđava

Srpska Atena.

Osim što obiluje predivnim panoramama i bogatom prošlošću, u gradu vlada apsolutno pozitivna atmosfera što domaćina što onih koji su tu u posjetu.

Najzanimljivije je to što sam grad odiše čistoćom i kulturom mnogih Europskih gradova.

No, apsolutno najljepši dio grada se nalazi odmah uz Dunav. U tom starom dijelu grada leži jedna od možda najljepših građevina u ovom djelu Europe – Petrovaradinska tvrđava!

Osim što je posljednjih godina napravila pomamu mladeži iz cijele Europe koji dolaze na festival svjetskoga glasa EXIT! Naglašavamo to iz razloga što su svi svjetski izvođači ili već bili, ili tek imaju namjeru doći na taj event o kojem se zaista priča. Osim toga, tvrđava ima funkcionalni klub i vjerojatno jedini u Novom Sadu koji radi cijelu noć. Do njega ćete doći putujući dugačkim hodnicima zbog kojeg ćete steći dojam da se nalazite u bunkeru.

Osim te zanimljivosti sama tvrđava krije ogromnu kulturnu povijest.
Arheološkim iskopavanjima utvrđeno je da je postajalo utvrđeno naselje još 2000 godina prije krista.

Stijena na kojoj se nalazi sadašnja Petrovaradinska tvrđava uvijek je bila kroz povijest strateško mjesto naroda koji su na ovim prostorima vladali.

Tvrđava kakvu danas imamo priliku da posjetimo završena je 1790 godine. Pod vodstvom Austro-Ugarske monarhije koja je ovom tvrđavom željela napraviti neprobojni štit prema Europi od Turaka Osmanlija. Pod njezinim zidinama u razdoblju od 2. stoljeća vodio se velik broj bitaka. Jedna od najpoznatijih je poraz osmanlijske vojska pod zidinama Petrovaradina 1716. godine.

Brojke govore sve, 150.000 turskih vojnika je za samo 4 sata doživjelo poraz od dvostruko manje austro-ugarskih vojnika.
Povijest priča o velikim pobjedama, no manje je poznato kako je pobjednicima uprilog išao i snijeg koji je toga dana nezaustavljivo padao.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata tvrđava je služila, između ostalog, i kao logor a svakako najpoznatiji zarobljenik tog vremena je bioJosip Broz Tito.


U današnje vrijeme tvrđava predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija samoga grada. Veliki broj turista iz cijelog svijeta prilikom posjete tvrđavi ima priliku vidjeti 18 kilometara podzemih vojnih galerija, muzej grada Novoga Sada, mnogobrojne umjetničke galerije i najbolje restorane smještene na zidinama tvrđave, a koji pružaju predivan pogled na cijeli grad.

No kao i svaka povijesna znamenitost i ova tvrđava ima svoje mitove i legende, a svakako najpoznatija je da se u podzemnim hodnicima nalazi duh Turčina koji sabljom brani podzemlje i čuva, opet mitski, prolaz ispod Dunava.

Zanimljivo je to da se mapa sa svim tajnim prolazima i odajama tvrđave nalazi u Beču, tako da se priče o tajnama tvrđave svakodnevno nadopunjuju, ali niti još dan danas nisu sve otkrivene.

Stoga ukoliko dolazite u Novi Sad nikako nemojte propustiti ovu zanimljivu povijesnu znamenitost koja je i dan danas jedna od najbolje očuvanih tvrđava svijeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju