Kod žena koje se rano bude gotovo je upola manji rizik od karcinoma dojke nego kod noćnih ptica koje su aktivnije navečer i idu kasnije u krevet, pokazalo je istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu otkrili su da je kod ranoranilaca 40 do 48 posto manji rizik od razvijanja raka dojke. Također, istraživanje je pronašlo dodatni rizik za razvoj raka kod žene koje su spavale više od preporučenih sedam do osam sati po noći. Rizik se povećavao dodatnih 20 posto sa svakim dodatnim satom.

U istraživanju su korištene informacije od gotovo 400.000 žena čiji su genetski podaci zabilježeni u britanskoj Biobanci ili u sklopu istraživanja koje je provodilo udruženje za rak dojke.

Proučavajući oko 450 genetskih markera povezanih sa spavanjem, količinu potrebnog sna i rizik od nesanice, znanstvenici su mogli proučavati rizik od raka neovisno o čimbenicima kao što su alkohol ili pušenje, koristeći tehniku poznatu kao Mendelova randomizacija.

Iako su ti genetički markeri usko povezani s preferencijama spavanja, oni ipak objašnjavaju samo djelić ponašanja u stvarnom svijetu jer čimbenici kao što su posao i obitelj diktiraju kada se budimo, a autori studije nagađaju da bi ta neusklađenost mogla objasniti neki dodatni rizik, iako su upozorili da se to mora dokazati dodatnim istraživanjima.

Doktorica Rebecca Richmond, koja je vodila istraživanje, rekla je kako je sljedeća stvar koju bi htjeli provjeriti veza između naše urođene sklonosti tome jesmo li jutarnji ili večernji tip osobe i našeg stvarnog ponašanja.

Neki sugeriraju da bi nas odstupanje između naših društvenih satova i naših bioloških satova moglo dovesti u rizik od bolesti, objasnila je.

POSTOJE NAČINI ZA SMANJENJE RIZIKA

Bitno je da rizik od raka nije u potpunosti određen našom genetikom jer modificiranje našeg ponašanja može smanjiti rizik od bolesti.

Ovo istraživanje nadovezuje se na druga istraživanja koja su istraživala ulogu spavanja, a koja su pokazala da postoji veći rizik od raka kod žena koje rade noćne smjene ili spavaju u svjetlijim okruženjima.

Doktorica Emma Pennery koja nije bila dio ove studije kaže da ti zanimljivi rezultati ukazuju na potrebu za daljnjim istraživanjem, ali i da nije lako promijeniti navike spavanja kao što je lako mijenjati neke druge faktore koji povećavaju rizik od bolesti jer je navika spavanja često povezana s poslom, roditeljstvom i drugim sličnim uvjetima.

Još je rada potrebno kako bismo razumjeli kako su navike spavanja povezane s rizikom od raka dojke, ali znamo da održavanje zdrave težine, vježbanje i pijenje razumnih količina alkohola, pomaže u smanjenju rizika, rekla je.

 

 

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju