U 82. godini života nakon kratke bolesti preminula je Raquel Welch. Američka glumica bolivijskih korijena ostala je zapamćena kao jedan od najvećih seks-simbola 20. stoljeća, no bila je mnogo više od lijepog lica i tijela savršenih proporcija.

Galerija Raquel Welch Raquel Welch za drugog supruga Patricka Curtisa udala se u mini haljini Peter Falk, Raquel Welch i Barbra Streisand na dodjeli nagrada Golden Globes 1977. godine +10 Raquel Welch u legendarnom bikiniju iz filma Milijun godina prije Krista

Raquel Welch ili pravim imenom Jo Raquel Tejada rođena je 5. rujna 1940. godine u Chicagu u američkoj saveznoj državi Illinois kao najstarije od troje djece u obitelji u kojoj je otac Armando Teyada radio kao aeronautički inženjer, a majka Josephine Hall bila domaćica.

Zarana je zavoljela balet i trenirala ga skoro cijelo desetljeće. Kada je ušla u pubertet i počela razvijati ženstvene obline, učitelj plesa joj je priznao da nema figuru balerine i da je nitko neće zaposliti u svojoj plesnoj trupi.

Baletne papučice odlučila je zamijeniti pomponima i postala navijačica. Na lokalnom natjecanju ljepote u svojoj srednjoj školi La Jolla u San Diegu proglašena je Miss škole, a ubrzo je osvojila i nekolicinu sličnih titula na razini grada.

Srednju školu završila je s odličnim uspjehom, a potom upisala smjer glume na državnom sveučilištu u San Diegu. Prve glumačke korake poduzela je na daskama koje život znače u lokalnoj kazališnoj trupi. Ipak, proći će godine prije nego što je otkriju poznati holivudski studiji.

Glavni razlog? Udala se za srednjoškolskog dečka Jamesa Welcha s tek 19 godina te ubrzo postala majka dvoje djece – sinčića Damona rodila je 1959. godine, a kćerkicu Tahnee dvije godine kasnije. Za kruh je zarađivala kao konobarica u koktel-baru, kao model za brend Nieiman Marcus, a u ranim dvadesetim godinama bila je i prezenterica vremenske prognoze na televizijskoj postaji KFMB.

Raquel Welch u filmu 'The Biggest Bundle of Them All' (1968) Raquel Welch u filmu 'The Biggest Bundle of Them All' (1968) (Foto: Profimedia)

Milijun godina prije Krista

Kada se rastala od supruga 1964. godine, počela je aktivno raditi na svojoj glumačkoj karijeri. Upoznala je holivudskog agenta Patricka Curtisa, koji ju je uvjerio da zadrži prezime bivšeg muža kako bi izbjegla tipiziranje kao latinoamerička glumica.

Latinoameričke glumice u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, naime, teže su dolazile do uloga. Studiji su željeli zamijeniti i njezino "egzotično" ime Raquel s nečim uobičajenijim poput Debbie, ali oštro se tome usprotivila. Nije željela izgubiti svoj identitet u potpunosti kako bi uspjela u Hollywoodu.

Ispočetka je odradila nekoliko minijaturnih uloga u manjim filmovima i televizijskih serijama, no veću pažnju javnosti ostvarila u filmu "A Swingin' Summer" iz 1965. godine, zbog kojih je dobila ugovor s poznatom producentskom kućom 20th Century Fox. S njima je snimila znanstveno-fantastični film "Fantastično putovanje" koji je bio veliki hit te ju je prometnuo u zvijezdu na američkom tržištu.

Internacionalna zvijezda, pak, postala je zahvaljujući nastupu u filmu "Milijun godina prije Krista" redatelja Dona Chaffeya iz 1966. godine. Iako je u filmu imala svega tri rečenice, njezina ženstvena pojava u krznenom bikiniju britanskog kostimografa Carla Tomsa učinila ju je djevojkom iz snova za brojne muškarce diljem svijeta.

Fotografija Raquel Welch u tom bikiniju otisnuta je na poster koji je prodan u nevjerojatnoj tiraži te ju je prometnuo u jednu od najvećih seks-simbola onog vremena.

Raquel Welch za drugog supruga Patricka Curtisa udala se u mini haljini Raquel Welch za drugog supruga Patricka Curtisa udala se u mini haljini (Foto: Afp)

Seks-simbol

Nisam budala, priznala je kasnije magazinu Time. Znala sam da nisam Maryl Streep koju su obukli u bikini. Bila sam netko tko je došao u središte pažnje preko noći i postao superzvijezda. Znala sam da je ovo prilika koju moram iskoristiti.

Raquel Welch pokušavala je glumiti u projektima različitih žanrova – od vesterna "Bandalero!" do kontroverzne komedije "Myra Breckinridge" iz 1970. godine u kojoj tumači transrodnu osobu, no redatelji su je najčešće tražili za uloge lijepih žena za kojom muškarci uzdišu.

Playboy ju je proglasio najpoželjnijom ženom u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća i trećom najseksepilnijom zvijezdom 20. stoljeća. Iako je pozirala za taj poznati magazin, nikad nije pristala na potpuno obnažene fotografije.

Biti seks-simbol bila je ogromna odgovornost i stalna borba, priznala je glumica u kasnijim intervjuima. U početku mi je to smetalo, ali sada više ne. Znam da možeš biti seks-simbol, ali i da te mogu poštovati. Možete imati oboje.

Zahvaljujući statusu seks-simbola dobila je priliku sudjelovati u brojnim stvarima kojima inače ne bi imala pristup. Glumila je na Broadwayu, ali i dobila ulogu u komediji "Tri mušketira“ iz 1974. godine za koju je primila nagradu Zlatni globus.

Sa sinom Damonom 1988. godine Sa sinom Damonom 1988. godine (Foto: Guliver)

Borba za prava žena

Raquel Welch nije željela da scene u bikiniju budu jedino po čemu će je pamtiti. Željela je svoju popularnost iskoristiti kako bi pomogla drugim mlađim glumicama. Kada je otpuštena s filmske adaptacije Steinbeckova romana Cannery Row 1982. godine i zamijenjena Debrom Wingerom, nije željela šutjeti. Umjesto toga odlučila se boriti.

MGM studio otpustio ju je tvrdeći da je Raquel inzistirala da se šminka i češlja kod kuće, a ne na filmskom setu, što je otežalo rad cijele produkcije. Američka glumica bolivijskih korijena tužila je studio i otvoreno priznala kako je dobila otkaz jer joj poslodavci nisu željeli isplatiti dogovorenih 250.000 američkih dolara za ulogu. Debra Winger je, navodno, pristala glumiti u istom filmu za manji iznos.

Kada je četiri godine kasnije presuđeno u njezinu korist te je osvojila odštetu u visini od 10,8 milijuna dolara, izjavila je:

Mislim da ovo pokazuje da je važno zauzeti se za svoja prava i nadam se da će se žene u Hollywoodu i izvan njega zauzeti za svoja prava kada osjećaju da im je učinjena nepravda.

Raquel Welch 2018. godine Raquel Welch 2018. godine (Foto: Guliver images)

Udavala se četiri puta

Žene nakon četrdesete godine teže dobivaju uloge u Hollywoodu. Bila je to istina i u slučaju Raquel Welch. Iako je nastavila glumiti – ponajviše u televizijskim serijama, okrenula se i drugim izvorima zarade.

Bila je ambasadorica ljepote za brojne kozmetičke brendove poput Maca i perika HairUWear, snimila je seriju videokaseta za vježbanje po imenu "The Raquel Welch Total Beajuty and Fitness Program", a napisala je vlastite memoare "Raquel: Beyond the Cleavage" (Raquel: Iza dekoltea).

Udavala se četiri puta. Nakon razvoda od srednjoškolske ljubavi bila je u braku sa svojim menadžerom Patrickom Curtisom od 1967. do 1972. godine. Sudbonosno da izgovorila je i francuskom redatelju i producentu Andreom Weinfeldu, s kojim je bila u braku od 1980. do 1990. godine, te glumcu Richieju Palmeru, s kojim je bila u braku od 1999. do 2008. godine.

Gina Lollobrigida u filmu 'Salomon i kraljica od Sabe' iz 1959. godine - 7 Gina Lollobrigida: Nezaboravno filmsko izdanje u prozirnoj haljini koje i danas izaziva divljenje

Iako nije našla onu jednu posebnu osobu s kojom će provesti cijeli život, to je nije sprječavalo da uživa u životu.

Sviđa mi se to što radim, zapravo uživam biti ja i jako dobro živim od toga. Sretna sam. Ne moram imati muškarca uz sebe da bih bila sretna.

Raquel Welch 1994. godine Raquel Welch 1994. godine (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju