Vratile su nam se prave ljetne temperature, no nismo samo mi ti koji ih možda ne podnose s lakoćom. Jednako je vruće i našim ljubimcima te ih je potrebno rashladiti.

Dok mi posežemo za sladoledom, pas nas gleda pogledom koji govori da se i on želi osvježiti. No kupovni sladoled namijenjen ljudima može biti vrlo opasan za pse, ponajviše zbog velike količine šećera i mlijeka u njemu, kao i vrlo čestih preljeva od čokolade koji ih prekrivaju.

Zato za njihovo osvježenje treba odabrati drukčije sladoledne varijante. Predlažemo dva recepta za pseće sladolede čija priprema zahtijeva svega nekoliko minuta i samo po dva jeftina sastojka, a ljubimcima donosi prijekopotrebno osvježenje.

Pas po ljeti Test od pet sekundi otkriva je li vani prevruće da pas ide u šetnju

Njihova je baza jogurt (možete posegnuti i za kefirom) koji se kombinira s drugim namirnicama. Svakako izbjegavajte mlijeko jer ono kod većina pasa izaziva probavne smetnje, a jednako je tako pseće šapice potrebno držati što dalje od voćnih jogurta.

S druge strane, postupkom fermentacije mlijeka, odnosno prerade u jogurt i kefir, laktoza se pretvara u mliječnu kiselinu koja je sigurna za pse. Kako nam kaže prof. dr. sc. Nora Mas s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čak je i poželjno da pas jede što više fermentiranih proizvoda.

Oba pseća sladoleda čiji recepti slijede u zamrzivaču mogu biti do najviše četiri dana.

Sladoled od jogurta i banane

Potrebni sastojci:

  • 1 običan jogurt ili kefir (200 grama)
  • 1 banana

Priprema:

  1. Jogurt ulijte u blender i dodajte mu bananu narezanu na komadiće. (Možete se poslužiti i štapnim mikserom.) Kada dobijete tekuću homogenu smjesu, ulijte je u kalupe za sladoled ili u klasične kalupe za led.
  2. Nakon 3-4 sata u zamrzivaču sladoled je spreman za pseću degustaciju.

No kada pripremate tu verziju sladoleda, imajte na umu i preferencije svoga psa. Naime, prema riječima prof. dr. sc. Nore Mas, postoje i psi koji odbijaju banane, dok ih drugi iznimno vole.

Prema riječima prof. dr. sc. Nore Mas s Veterinarskog fakulteta, jogurt je itekako poželjan u prehrani psa.

Sladoled od jogurta i jetrica

Poznato je kako su psi veliki ljubitelji iznutrica, poput jetrica, koje su bogate željezom, cinkom, fosforom te su ujedno izvrstan izvor proteina, vitamina B12 i folne kiseline. Zato su idealna za još jedan sladoled. Dakako, obvezno ih treba termički obraditi.

Potrebni sastojci:

  • 1 običan jogurt ili kefir (200 grama)
  • 15 dag jetrica

Priprema:

  1. Jetrica narežite na komade i stavite na kuhanje u ključalu vodu. Kuhajte ih oko 10 minuta, dok ne poprime sivosmeđu boju i dok ne nestanu svi tragovi krvi. Procijedite ih i ostavite dvadesetak minuta da se ohlade.
  2. Nakon toga jetrica i 200 grama jogurta pomiješajte u blenderu (možete se poslužiti i štapnim mikserom), a dobivenu homogenu smjesu ulijte u klasične kalupe za led.
  3. Nakon 3-4 sata u zamrzivaču sladoled je spreman za čupavce.

Međutim, psi iznutrice trebaju jesti s mjerom jer unatoč brojnim prednostima sadrže i vitamin A, kojim je moguće predozirati se. Prema preporuci veterinara, najbolje je ljubimca zasladiti tom poslasticom dva do tri puta tjedno s po jednom do tri kockice, ovisno o veličini psa.

Općenito ovakve poslastice ne bi trebale činiti više od 10 posto ukupne prehrane pasa.

Pročitajte i o pasminama koje se obožavaju rashladiti u vodi.

Sladoled za pse možete napraviti i u kalupu za led Sladoled za pse možete napraviti i u kalupu za led (Foto: Stockfood)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju