"Obitelj na more, a pas na ulicu?!" kampanja je udruge Prijatelji životinja koja svake godine apelira na vlasnike pasa da u sezoni godišnjih odmora ne napuštaju svoje kućne ljubimce. Za napuštanje ljubimca kako bi se moglo uživati na moru zaista nema opravdanja, a kako bi se broj napuštenih pasa smanjio, odnosno kaznili neodgovorni vlasnici, propisana je kazna do 6000 tisuća za nečipiranje pasa koje je zakonski obavezno.

 

I psi žele uživati u morskim radostima, neki možda tek odmarajuću u hladu dalje od vode, ali ima i pasa koji jednostavno obožavaju biti u vodi i plivati. Za sve vlasnike pasa (kao i drugih kućnih ljubimaca) jedine dvije opcije trebale bi biti da ljubimca, kada odlazimo na more, ostavimo na čuvanje na sigurnom mjestu i kod ljudi u koje imamo povjerenja ili da ga povedemo sa sobom.

A idućih 10 pasmina, a vrlo lako moguće i mješanci tih pasmina, bit će posebno oduševljene boravkom na moru i kupanjem jer one jednostavno obožavaju vodu. Naravno, psa nikada ne smijete forsirati da uđe u vodu, već će on to sam učiniti kada bude spreman jer bi mu u suprotnom čitavo iskustvo moglo biti traumatično. Dajte svom mezimcu vremena da se upozna s vodenom površinom kako bi opušteno uživao u morskim radostima.

I psi žele uživati u morskim radostima, neki možda tek odmarajuću u hladu dalje od vode, ali ima i pasa koji jednostavno obožavaju biti u vodi i plivati

1. Labrador retriver
Pripadnici jedne od najpopularnijih pasmina na svijetu poznati su i po svojoj ogromnoj ljubavi prema vodi i plivanju. To ni ne čudi s obzirom na to da je labrador retriver i uzgojen za skupljanje predmeta u vodi. Među ovim ljepotanima mnogo je odličnih plivača i njihovom veselju neće biti kraja kada im se pruži prilika da namoče šapice.

Labrador retriver Labrador retriver (Foto: Guliver/Thinkstock)

2. Zlatni retriver

I zlatni retriver je, poput labrador retrivera, uzgojen za skupljanje plovki i patki u vodu. Nagon za boravkom u vodi ovoj pasmini ostao je do dan danas pa nije neobično vidjeti zlatnog retrivera koji koristi svaku lokvicu vode da se zabavi u njoj.

3. Newfoundland

Ova veličanstvena pasmina iz Kanade uzgojena je upravo u svrhu spašavanja u vodi, a njihova veličina i snaga omogućava im da u tom zadatku budu izvrsni. Duga, gusta dlaka omogućava im boravak i u jako hladnoj vodi bez posljedica na zdravlje. Pogledajte i 10 najumiljatijih velikih pasmina pasa na svijetu.

Štene kanadske pasmine newfoundland Štene kanadske pasmine newfoundland (Foto: Guliver/Thinkstock)

4. Pudlica
Manje je poznato da je i pudlica jedna od pasmina uzgojena u svrhu skupljanja predmeta i životinja u vodi jer je se u današnje vrijeme najčešće trenira za izvođenje trikova na tlu. Zato se nemojte iznenaditi ako vaša pudlica hirovito potrči u vodu jer ta ljubav njoj je u genima.

Pudlica Pudlica (Foto: Guliver/Thinkstock)

5. Portugalski vodeni pas
Nekada je zadaća portugalskog vodenog psa bila skupljanje riba u ribarske mreže, a bili su istrenirani i da pronađu poderotinu na ribarskoj mreži kao i izgubljeni ribarski pribor. Mnogi pripadnici pasmine i danas su izvrsni plivači.

6. Engleski seter
Engleski seter često se bolje osjeća u vodi nego na tlu. U vodi je ovaj pas k'o doma! Izvorno je ova pasmina uzgojena za pronalazak ptica engleskim vrijesištima.

7. Irski seter
Ova pasmina miks je najboljih odlika nekoliko pasmina uključujući engleskog setera, pointera, irskog terijera i irskog vodenog španijela. Irski seter jednako se dobro zabavlja kada je na otvorenom polju i trčkara i kada roni i pliva u vodi. Pogledajte i 10 pasmina pasa s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku.

8. Irski vodeni španijel
Irski vodeni španijel najveći je španijel i jedan od najstarijih. Danas je to rijetka pasmina uzgojem prilagođena boravku u vodi, a svatko ga irskog vodenog španijela želi za kućnog ljubimca treba ovom psu pružiti dovoljno kretanja i mentalne stimulacije.

9. Retriver zaljeva Chesapeake
Ova prelijepa pasmina fizički je slična labrador retriveru, ali imaju valovitu dlaku i puno snažniji temperament. Sukladno svom genetskom kodu, retriver zaljeva Chesapeake obožava boraviti u vodi.

10. Španjolski vodeni pas

Pripadnici ove vrlo stare pasmine imaju slično podrijetlo kao i nekoliko drugih europskih vodenih pasmina pasa. Većina njihove povijesti vezana je za vodu, ali španjolski vodeni pas ima i urođeni instinkt za skupljanje krda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju