Baš kao i ljudima, psima se također prljaju uši, a obveza vlasnika je primijetiti kada je vrijeme za čišćenje i to učiniti na pravilan način.

Pseće uši prljaju se usred igre, šetnje ili kopanja zemlje, kao što to često znaju raditi, plivanja u obližnjoj rijeci ili jezeru, a nakupljanju prljavštine svakako doprinosi i okruženje u kojem žive. Jednako je tako važan i oblik njihovih ušiju.

Zbog zaobljenosti ušnih kanala, u njima mogu zapeti čestice prašine ili krhotine. Pasmine s dužim, lelujavim ušima, poput španijela, podložniji su nakupljanju nečistoća i infekcijama.

Neke su pasmine osjetljivije na alergije, uslijed čega im se ljušti koža, pa njezine čestice češće završavaju u ušima.

KADA ČISTITI UŠI?

Koliko redovito treba čistiti uši psu, ovisi o pasmini i stilu života određenog psa. Ako često boravi vani, napose u ovo proljetno doba kada se priroda budi, potrebnije je obratiti pažnju na higijenu uši.

Vrijeme za čišćenje otkrit će nam i izgled ušiju psa.

Slika nije dostupna 10 pasmina srednje veličine idealnih i za život u (malom) stanu

Ako su uši vašeg psa lagano ružičaste boje, ne zaudaraju i nisu upaljene, tada možete preskočiti čišćenje. No ako osjetite lagani miris te primijetite da pas trese glavom češće nego inače, vrijeme je za čišćenje.

KAKO IH ČISTITI?

Prije nego što krenete u proces čišćenja, vrlo je važno poznavati uši i ponašanje svojeg psa jer vam to može pomoći i u prepoznavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema poput upale ušiju koja za pse može biti izuzetno bolna.

Često vlasnik psa pretpostavi da je riječ o prljavim ušima, a zapravo se nakupio višak sekreta zbog bakterijske upale, ili i jedno i drugo. Ako sumnjate na upalu, obratite se veterinaru, a ako zaista nema nikakvog izrazito neugodnog mirisa, možete i sami krenuti s čišćenjem.

Štene labradora retrivera 10 pasmina koje se najbolje slažu s drugim psima

To možete napraviti uz pomoć specijalizirane otopine, koje možete kupiti u trgovinama opremom za kućne ljubimce, te unaprijed pripremljenih komada vate i gaza.

Sve što trebate napraviti je napuniti vanjsko uho otopinom i potom nježno masirati pokretni dio uha od dna do vrha. Na taj se način otopljena prljavština i cerumen ispiru iz uha. Preostala prljavština, napose iz dubljih dijelova uha, bit će uklonjena iz uha kada pas protrese glavom. Vatom ili gazom potom obrišite mokar dio na vanjskoj strani ušiju.

Čitavo vrijeme pratite kako vaš pas reagira. Ako stoji relativno mirno i ne cvili, znači da mu je ugodno.

Obavezno izbjegavajte guranje vate u uho psa jer vrlo lako može zaglaviti i psu prouzročiti bol, a ako imate bilo kakvih nedoumica, svakako kontaktirajte svog veterinara.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju