Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo uz PMS, no vrlo slične pojave javljaju se i tijekom rane trudnoće. Naime hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, a kako bi ih naučili razlikovati otkrivamo kroz 7 razlika

1. Implantacijsko krvarenje
Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zamijeniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća, tada se naime embrio uglavljuje u stijenke maternice i potiče lagano krvarenje popraćeno grčevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju pažnju treba obratiti na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju zamjetno manja.

2. Osjetljive grudi

Iako su osjetljive grudi najčešći simptomi PMS-a oni su i prvi od simptoma trudnoće dok u tom slučaju grudi postaju otečene, a auerole tamnije. Osim toga osjetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon par dana nego postaje sve učestalijom.

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo uz PMS, no vrlo slične pojave javljaju se i tijekom rane trudnoće

3. Neuobičajen umor
Iscrpljenost tijekom uobičajenih aktivnost, pojačana potreba za odmorom, te učestali umor jedni su od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromjesječju kada se tijelo navikava na nove promjene.

4. Često mokrenje

Učestalo mokrenje koje nije popraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kod PMS-a jedan je od simptoma trudnoće. Ono se događa zbog širenja maternice, koja pritišće mokraćni mjehur. Tijekom trudnoće tijelo prirodno proizvodi više tekućine, točnije javlja se potreba za tekućinom jer je žeđ pojačana.

5. Mučnina i preosjetljivost na mirise
Pojačana potreba za okusima, slanim ili slatkim, dobro je poznati simptom PMS-a, kao i osjećaj teškog želudca. No on nije jednak osjećaju mučnine popraćenim povraćanjem, naime takve nuspojave javljaju se ujutro i navečer, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

6.  Vrtoglavica

Nagle vrtoglavice i osjećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posljedice bolova koji s prestankom ciklusa nestaju. No ukoliko se takvi simptomi nastavljaju dug period, a mjesečnica je izostala takvi  ukazuju na trudnoću. Naime slabost uzrokuje širenje maternice koja uzrokuje pritisak u arterijama nogu i pad krvnog tlaka.

7. Povišena temperatura
Povišena temperatura tijela i česti valovi vrućine najčešći su simptomi rane trudnoće. Učestala vrućina najčešće je popraćena znojenjem i osjećajem male nelagode.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju