U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih kampanja koje pokušavaju stati na kraj posramljivanju tijela i njegovom štetnom učinku

Živimo u vremenu u kojem smo izvrgnuti konstantnim komentarima na račun izgleda. Stalno nas se procjenjuje i kritizira ako naša tijela ne odgovaraju nametnutim standardima i zato se osjećamo loše.

Stručnjaci sa sveučilišta Bucknell ovu pojavu nazivaju 'tjelesnim posramljivanjem' i ustanovili su da ono ne utječe samo na naše psihološko stanje, osjećaj vrijednosti i samopouzdanja. Izaziva osjećaj društvene inferiornosti i tako uzrokuje zdravstvene probleme.

Žene koje imaju nizak osjećaj samopouzdanja i srame se svog tijela sklonije su raznim infekcijama, bolovima i drugim zdravstvenim problemima.

Rezultati istraživanja provedenog na velikoj grupi žena pokazalo je da su one koje imaju nizak osjećaj samopouzdanja i srame se svog tijela sklonije raznim infekcijama, bolovima i težim zdravstvenim problemima.

To ne nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da je psihološko stanje direktno povezano s fizičkim zdravljem, ali ovo je prvi put da su stručnjaci ustanovili poveznicu između psihološkog stanja osoba podvrgnutim tjelesnom posramljivanju i njihovih zdravstvenih problema.

Pouka koju treba izvući iz ovoga je jednostavna – svoje tijelo moramo voljeti bez obzira na sve jer ćemo jedino tako moći održavati njegovo zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju