Pohvalili ste prijateljicu da je smršavjela? Vi možda mislite da ste joj dali kompliment, ali zbog takvog komentara ona se može osjećati nelagodno. Neke rečenice koje koristimo svakodnevno zapravo bismo trebali izbaciti iz vokabulara. Donosimo 9 čestih rečenica bismo trebali prestati govoriti drugima.

 

1. 'To nije moj posao, nisam plaćen/a za to.'
Ovo je najčešće korištena rečenica kada odbijamo napraviti posao. U 99 posto slučajeva ova izjava će razljutiti vašeg šefa i dati mu do znanja da ste indiferentni prema poslu. Umjesto toga, bolje će biti ako kažete 'Imam puno toga za napraviti danas. Što da napravim prvo?'

2.
'Nemam vremena razgovarati s tobom, imam previše posla.'
Ovakva izjava otkriva nečiji loš odgoj. Puno bolje i pristojnije bit će ako kažete nešto poput 'Žao mi je, ali moram krenuti na sastanak koji uskoro počinje. Čut ćemo se i razgovarati o tome drugi put' ili 'Razgovarat ćemo o tome za sat vremena, prvo moram nešto završiti.'

Neke rečenice koje koristimo svakodnevno, poput 'Izgledaš super za svoje godine' zapravo bismo trebali izbaciti iz vokabulara

3. 'Ovo možda zvuči glupo, ali...'
Ovakav početak rečenice, odnosno razgovora dovodi u pitanje važnost svega što ćete reći. Zato izbacite iz govora ovu (često korištenu) rečenicu! Također, prestanite govoriti ovih 7 riječi i zvučat ćete pametnije.

4. 'Bez uvrede, ali...'
Ovo zvuči kao upozorenje da se spremate reći nešto neugodno. Zbog toga će osoba s kojom razgovarate vrlo vjerojatno vaše riječi doživjeti uvredljivima. Čim osjetite da se spremate reći nešto takvo – promijenite temu.

5. 'Udebljao/la si se!' i 'Smršavio/la si!'
Mnogima su vlastita tjelesna težina i fizički izgled osjetljiva teme. Mnogi ljudi teško prihvaćaju promjene na vlastitim tijelima, pa takvi komentari, i kada ih kažete u šali, pa čak i kao kompliment, mogu im pokvariti raspoloženje ili čak izazvati konflikt. Želite li pohvaliti nečiji (novi) izgled jednostavno recite 'Izgledaš super!' Otkrivamo i najbolji kompliment koji možete uputiti ženi.

6. 'Izgledaš super za svoje godine.'
Zvuči kao kompliment, ali osobi kojoj je namijenjen može zvučati samo kao podsjetnik na to koliko ima godina. A često može zvučati i kao da zapravo želite reći 'U usporedbi s drugim stari(ji)m ljudima, izgledaš dobro.' I u ovom slučaju najbolje je samo reći 'Izgledaš super'.

7. 'U svom si elementu, tvoje tipično ponašanje!'
Trudite se ne etiketirati ljude. Umjesto rečenica kojima 'prozivate' nečiju osobnost i koje mogu izazvati konflikt, pokušajte reći nešto poput 'Smeta me što si opet ostavio/la prljavo suđe u sudoperu. Što možemo napraviti da ubuduće izbjegnemo takve situacije?' Otkrivanjem da vas to smeta stavili ste naglasak na vaše osjećaje, a ne na misao da je ponašanje vašeg partnera, djeteta ili druge osobe s kojom dijelite dom loše. Na taj način vama bliska osoba može dobiti poticaj da kod sebe promijeni to što vas smeta. Donosimo i 7 rečenica koje ne smijemo reći svojoj djeci.

8.
'Da me stvarno voliš, ti bi...'
S ovom rečenicom ne samo da emocionalno manipulirate nekime, nego toj osobi i dajete do znanja da vam se ne sviđa kako se ponaša prema vama. Takve riječi teško da će vas još više povezati. Bolje je reći nešto poput 'Bolje bih se osjećao/la kada bismo...' Najbolji način za održavanje konstruktivnosti veze, odnosno odnosa je da objasnite zbog čega ste uzrujani i da tada predložite rješenje. Pročitajte i 5 ženskih rečenica koje mogu uništiti vezu.

9. 'Predobra si za njega'; 'Drago mi je da si je se riješio.'
Čak i kada najiskrenije želite utješiti nekoga tko je prekinuo vezu, ta osoba ovu rečenicu može shvatiti kao uvredu njihovom ukusu u biranju partnera, ali i kao znak da njihova veza od početka nije funkcionirala. Umjesto toga recite 'To je njegov/njezin gubitak' što zvuči puno pozitivnije i pokazuje da suosjećate s dragom osobom. Donosimo i 7 rečenica koje (ne) želi čuti žena koja se razvodi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju