Na spomen svježih mirisnih kiflica svima rastu zazubice, zar ne? Umijesite ih kod kuće jer vam za ove vam kiflice bez dizanja treba samo nešto više od pola sata.

Kad vam se jedu svježe pečene kiflice, a ne mijesi vam se i ne čeka dugo da se tijesto digne i udvostruči volumen, posegnite za brzim kiflicama bez kvasca koje su gotove za čas.

SASTOJCI ZA BRZE KIFLICE:

(za 16 komada manjih kiflica)
250 g glatkog pšeničnog brašna
125 g svježeg sira (kremastijeg, može i ricotta/skuta)
1 jaje
50 ml maslinova ulja
50 ml mlijeka
3 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
sjemenke za posipavanje

PRIPREMA BRZIH KIFLICA

1. U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir pa sve još jednom dobro izmiješajte.

2. U manju zdjelicu odvojite bjelanjak (žumanjak ostavite za premazivanje), izlupajte ga vilicom, potom u zdjelicu dodajte mlijeko i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte. Dodajte to u zdjelu s brašnom i sirom pa rukama umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.

3. Tijesto razvaljajte u krug promjera 35-40 cm pa ga izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjkom koji ste izmiješali sa žlicom mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.

4. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 min.

5. Kad kiflice izvadite iz pećnice, prekrijte ih krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite. Na taj ćete način spriječiti da se kiflice osuše i stvrdnu.

Pogledajte i recept za kiflice koje mirišu na maminu kuhinju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju