Isprobajte ovaj domaći recept za pripremu slanih peciva koji se mogu jesti sami kao posni obrok, ali i puniti šunkom, sirom ili nekim drugim slasnim nadjevom. Zajamčeno je da ćete ih jesti tople odmah nakon vađenja iz pećnice


Sastojci:

500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
5-6 dcl mlijeka
2 dcl ulja
80 g svježeg kvasca
2 žličice šećera
2 žličice soli
kim, sezam, mak ili sol za posipanje po želji

Postupak:
1. Zagrijte kuhinju, klipići se cijelo vrijeme moraju raditi u toplom prostoru.  Također, zagrijte svo mlijeko da bude toplo, ne vruće.

2. Odvojite otprilike 1 dcl mlijeka u kojem razmutite kvasac i šećer i ostavite da se diže u toploj kuhinji.

3. Prosijte obje vrste brašna i dodajte sol. Zatim brašnu dodajte dignuti kvasac i lagano pomiješajte. Toj smjesi dodajte ulje, opet lagano pomiješajte pa malo po malo dodajte toplo mlijeko i mijesite cijelo vrijeme.

Varaždinski klipići neće vam uspjeti ako ih budete radili u prohladnoj kuhinji i s hladnim mlijekom.

4. Tijesto treba mijesiti neko vrijeme (da potrošite svo mlijeko), treba biti mekano i glatko, mora se bez lijepljenja odvajati od posude.

5. Kad zamijesite tijesto, ostavite ga da se diže u posudi na toplom, prekriveno krpom.

7. Kad se tijesto diglo izvadite ga iz posude i od cijelog tijesta uzimajte komadić po komadić da napravite kuglice, tj. hljepčiće. Ispat će vam otprilike 45 hljepčića.

8. Hljepčiće ostavite da se dižu na radnoj površini u kuhinji.

9.  Kad su se hljepčići digli, uzimajte jedan po jedan i pokušajte ih valjkom razvaljati u trokutasti oblik. Zatim taj trokut premažite uljem i zarolajte od šireg dijela prema užem dok ne dobijete oblik kiflice.

10. Takve gotove klipiće premažite žumanjkom i posipajte po želji. Pecite ih na papiru za pečenje, otprilike 10 minuta na 220°C ili 250°C (ovisi o jačini pećnice, pečeni su kad dobiju zlatno – žutu boju). Dobar tek!

Ostale uzbudljive ideje za pečenje slanih i slatkih kolača možete pročitati na blogu Sweetheart.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju