Ispecite ove divne, jednostavne, povrtne burgere, smjestite ih u fina peciva s omiljenim prilozima poput zelene salate i baby špinata, kiselih krastavaca, kolutova luka i rajčice, preljev od jogurta i uživajte u svakom zalogaju.
Preporučujemo da ih konzumirate tople, no ni kad se ohlade, neće razočarati okusom. Ubacite malo zelene boje u ove sive, zimske dane.
Znate li što je kvinoja? Kvinoja nije žitarica kako mnogi misle, već sjemenka biljke koja je srodna špinatu i jedna je od 10 najzdravijih namirnica na svijetu.
Sastojci:
200 g kvinoje
250 g brokule
1 jaje
50 g krušnih mrvica
50 g ribanog parmezana
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
malo papra
Priprema:
1. Brokulu operite, razdvojite na manje cvjetove pa skuhajte na pari (kuhajte oko 10 minuta).
2. U posudu stavite 400 ml vode, kad voda zavrije dodajte kvinoju, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ohladite.
3. U blender ubacite pola kuhane kvinoje i brokulu pa izblendajte.
4. U široj posudi izmiješajte polovicu kuhane kvinoje sa izblendanim sadržajem, dodajte jaje, krušne mrvice, parmezan, maslinovo ulje, sol i papar. Ostavite smjesu da odstoji oko 15 minuta.
5. Formirajte burgere, uvaljajte ih u krušne mrvice pa ih ispecite na dobro zagrijanoj tavi koju ste premazali s malo ulja.
6. Poslužite samostalno uz omiljeni umak ili ih poslužite u pecivu uz omiljene priloge (zelena salata, luk, rajčica, krastavci).
Brokula je, s druge strane, povrće iz porodice krstašica koje sadrži antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina i spada u 10 namirnica koje tjeraju nikotin iz tijela, otkrijte i ostale.