Iako zbog svojih boja i okusa neodoljivo podsjeća na ljeto, shakshuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine. I u bilo koje doba dana jer shashuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru.

Možda se baš u ovom brzinskom jelu krije odgovor na pitanje vaših ukućana: "Što će danas biti za ručak?" Shakshuka! Za nju vam treba svega nekoliko jaja, jedna konzerva sjeckane rajčice ili domaće ukuhane rajčice (šalše), glavica luka, nešto mediteranskih začina, malo svježe sjeckanog peršina i dobro zagrijana tava. Ako imate, ubacite i jednu svježu papriku. Dodatno možete tostirati stari kruh i napraviti veliku zdjelu zelene salate. I ručak za danas gotov je začas!

Radi se o jednostavnom bliskoistočnom jelu, iako se ono izvorno veže za područje Tunisa, koje ima i svoju mediteransku inačicu. Poznaju ga i Grci, koji često dodaju i žličicu meda te feta sir, i Talijani, koji ga zovu uova in purgatorio (u prijevodu, jaja u čistilištu). Slobodno i vi dodajte nešto po svom ukusu, ne možete pogriješiti. 

Sastojci:

- 4-6 jaja
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 400 g konzervirane sjeckane rajčice
- 1 svježa paprika
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- pola žličice mljevenog kumina
- 1 žličica šećera
- maslinovo ulje
- sol, papar

Za posip:
nekoliko grančica svježeg peršina

Priprema:

1. Nasjeckajte luk nasitno pa ga pirjjate u dubljoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju oko 5-7 minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak i nastavite pirjati još minutu.

2. Potom dodajte papriku narezanu na sitne kockice i nastavite pirjati idućih 6-7 minuta dok paprika ne omekša.

3. Dodajte konzerviranu sjeckanu rajčicu (ili svježu zrelu rajčicu u sezoni), začine i šećer te nastavite pirjati 10 minuta dok se umak ne reducira. Posolite i popaprite te po potrebi dodatno začinite navedenim začinima.

4. Ubacite jaja (jedno po jedno pazeći da se ne razlije žumanjak), poklopite i ostavite da se jelo krčka još 10-15 minuta. Umak se treba lijepo reducirati (ne previše i ne smije zagorjeti na dnu), a žumanjak treba ostati lagano tekući.

5. Na samom kraju pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite vruće uz tostirani kruh i zdjelu zelene salate.

Napravite shakshuku i za doručak! Ako ste od onih koji ujutro izbjegavaju jaja, a pretjeruju s voćnim sokovima, znajte da činite jednu od 7 čestih grešaka koje radimo kada doručkujemo, promijenite to.

Kad nemamo vremena, ideje za brzinski ručak su nam itekako dobrodošle, zato pogledajte još jedan recept za najfiniji ručak od 20 kuna koji će biti gotov za 30 minuta, i u njemu se kriju jaja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju