Granita od lubenice
Granita od lubenice (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Ledeni desert od lubenice stvoren za vrele ljetne dane

08-08-2018 Piše D.Š.
komentari

Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije. Legenda kaže da je "prava" granita samo ona koju možete kušati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvježavajućeg deserta.

Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njezine popularnosti u što debljim kristalićima. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se s glavnim okusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kava ili bademi.

Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije, a legenda kaže da se ona ‘prava’ može kušati samo na Siciliji. Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.

SASTOJCI ZA GRANITU OD LUBENICE:

1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 jušne žlice šećera


PRIPREMA

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krumpir.

Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, žlicom ili vilicom stružite granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelicama ili čašama po želji.