Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njezine popularnosti u što debljim kristalićima. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se s glavnim okusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kava ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije, a legenda kaže da se ona ‘prava’ može kušati samo na Siciliji.
SASTOJCI ZA GRANITU OD LUBENICE:
1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 jušne žlice šećera
PRIPREMA
Izvadite koštice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krumpir.
Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, žlicom ili vilicom stružite granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelicama ili čašama po želji.