Ove zdrave, hrskave i hranjive okruglice od prosa pečene su u pećnici što ih čini manje masnima, ali ne i manje slasnima. Ispecite ih i poslužite tople, a ostatak spremite u hladnjak pa ubacite u omiljene salate za lagani ručak ili večernji obrok.

Zbog svoje orašaste teksture i blago slatkastog okusa proso je idealna namirnica kako za slane, tako i za slatke zalogaje.

Lako je probavljivo, bogato je bjelančevinama, vlaknima, vitaminima B-kompleksa i mineralima što ga čini vrhunskom namirnicom za sve, a posebno za vegetarijance. Odlična je namirnica za probavu i jačanje imuniteta, pomaže pri čišćenju organizma, a uz sve to ima nizak glikemijski indeks.

Proso spada u alkalnu skupinu namirnica zbog čega je lako probavljiva i dobar izbor za one osjetljivijeg želuca.

Ako vam se okruglice čine kao primamljiv i dekorativan zalogaj, ali se ne uklapaju u vaš strogi režim prehane, probajte ove slane kuglice od sira i pistacije, iako su skroz drukčije, jednako su ukusne.

Sastojci:

200 g prosa
500 ml vode
1 veća glavica luka
1 vezica peršina
50 g ribanog sira grana padano
2 žlice maslinova ulja
2 jaja
2 prstohvata soli
1 grančica ružmarina
3-4 žlice krušnih mrvica
malo papra

Priprema:

1. U dublji lonac stavite proso, kratko ga na suho prepržite u loncu, potom ga zalijte s 500 ml proključale vode. Posolite ga i malo popaprite pa kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta (dok proso skroz ne upije tekućinu).

2. Kuhanom prosu dodajte sitno sjeckani luk, maslinovo ulje, ribani sir grana padano i sjeckani peršin pa sve dobro izmiješajte. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.

3. Pustite proso da se skroz ohladi pa dodajte razmućena jaja i sve dobro izmiješajte. 

4. Mokrim rukama formirajte okruglice koje uvaljajte u krušne mrvice pomiješane sa sitno sjeckanim ružmarinom.

5. Okruglice složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te ih pecite 15 minuta. Na kraju pečenja okrenite na grill grijač i još kratko, minutu-dvije zapecite.

6. Poslužite ih tople, samostalno ili uz umak od rajčica.

Muči vas intolerancija na gluten? Proso je odličan izbor jer spada u bezglutenske namirnice i idealno je za sve koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju