Rogač se često naziva zamjenom za čokoladu, a zahvaljujući svom sastavu definitivno je zdraviji od najpopularnijeg slatkiša na svijetu. U nastavku pronađite sjajan recept za kolač od rogača koji možete jesti bez grižnje savjesti

Ako trebate najbolju zamjenu za čokoladu ili kako prah, pronađite je u rogaču. Ova namirnica popularna je u Dalmaciji, ali prihvaćena je i u ostatku Hrvatske gdje se mogu pronaći različite slastice od rogača.

Rogač ne sadrži nikakve masnoće i uistinu je dijetna namirnica

Bogat je vlaknima i antioksidansima i prirodno sladak. Ima pomalo zemljasti okus i 'karamelastu' slatkoću i mnogi se slažu da upravo zbog toga podsjeća na čokoladu. Rogač je jako zdrava namirnica koja se nekada koristila kao lijek za želučane probleme, a dokazano je da pomaže u snižavanju kolesterola i smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.

Možete ga jesti bez grižnje savjesti jer ne sadrži nikakve masnoće i uistinu je dijetna namirnica. U nastavku pročitajte recept za fini kolač od rogača

PODLOGA:
15 dag prhkih keksa po izboru
5 dag otopljenog maslaca
šaka nasjeckanih lješnjaka

KREMA:
6 jušnih žlica sitno mljevenog rogača
2 jušne žlice brašna od kokosa
4 jušne žlice škrobnog brašna
4 jušne žlice mljevenih lješnjaka
šaka nasjeckanih lješnjaka
2 jušne žlice šećera
20 dag pirea od jabuka
3 jušne žlice bademovog mlijeka
malo soli

PRIPREMA:

1. Sameljite kekse i pomiješajte s otopljenim maslacem. Zatim dodajte sjeckane lješnjake. Smjesu utisnite u kalup po želji i ostavite da malo odstoji i stisne se.

Rogač ima pomalo zemljasti okus i 'karamelastu' slatkoću i mnogi se slažu da upravo zbog toga podsjeća na čokoladu

2. 20 dag jabuka nasjeckanih na kockice pospite s jednom malom žlicom šećera, malo limunovog soka i 2 dcl vode. Stavite na vatru i pustite da se krčka dok jabuke potpuno ne omekšaju. Zatim ih procijedite i pretvorite u pire.

3. Pomiješajte sve suhe sastojke za kremu (rogač, kokosovo i škrobno brašno, mljevene i sjeckane lješnjake, šećer, sol). Dodajte pire od jabuka i bademovo mlijeko i sjedinite sa suhim sastojcima.

4. Smjesu ulijte u kalup s podlogom od keksa.

PEČENJE:

1. Stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 20 minuta ili dok se površina ne stvrdne. Kada je kolač pečen površina će nalikovati onoj hladnog pudinga, na dodir će biti mekana

2. Kolač možete ispeći u mikrovalnoj pećnici – ubacite ga u mikrovalku na 2 i pol minute.

3. Nakon pečenja kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi. Dlanom i prstima provjerite toplinu na sredini kalupa – ako je hladan onda kolač ubacite u frižider još sat vremena. Ako primijetite da vam nije dovoljno sladak, slobodno ga pokapajte s malo meda ili javorovog sirupa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju