Kolač s borovnicama
Kolač s borovnicama (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Ovaj kolač radit ćete stalno, toliko je fin i osvježava, a od pećnice ni "p"

05-07-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tražite ideju za savršeni ljetni kolač? Ne morate tražiti dalje jer smo za vas pripremili savršeno kremasti kolač bez pečenja. Ima okus i teksturu kao najfiniji domaći sladoled, a priprema je toliko jednostavna da ćete ga poželjeti praviti svaki vikend do kraja ljeta.

Spoj keksa, kreme od vanilije i borovnica nema konkurenciju, a još kad sve zaokružite sa šlagom – dobijete kremasto ljetno osvježenje koje će razveseliti vaše drage ljude.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Recept je u nastavku: 

Kolač s borovnicama - sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g mljevenih keksa (npr. petit ili graham)
  • 120 g otopljenog maslaca

Za kremu:

  • 1 pakiranje pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g krem sira
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žlica limunove korice
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica vanilin šećera ili limun šećera (po izboru)

Za sloj od borovnica:

  • 400 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
  • 3–4 žlice šećera
  • Sok i korica jednog limuna
  • 1,5 žlica gustina razmućena u 3 žlice vode

Za završni sloj:

  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag (ili biljnog vrhnja)
  • Svježe borovnice, limunova korica, listići mente po želji za dekoraciju

Kolač s borovnicama - priprema:

  1. Prvo pripremite podlogu: Pomiješajte mljevene kekse s otopljenim maslacem. Utisnite smjesu u dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Poravnajte i stavite u hladnjak da se stisne (barem 20 minuta).
  2. Voćni sloj: Borovnice stavite u lonac, dodaj šećer, limunov sok i koricu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i ne puste sok. Umiješajte gustin razmućen u vodi i kuhaj još nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne kao džem. Ohladite do sobne temperature. Umjesto borovnica možete koristiti bilo koje drugo voće – jagode, maline, višnje…
  3. Puding pripremite prema uputama na pakiranju (s mlijekom). U drugoj posudi izmiksajte krem sir, šećer u prahu, limunov sok i koricu te vanilin ili limun šećer. Spojite obje smjese i miksajte dok ne postane glatka i kremasta.
  4. Na ohlađenu podlogu nanesite kremu i poravnaj. Na to rasporedite voćni sloj. Vratite u hladnjak dok pripremate šlag.
  5. Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag i ravnomjerno ga nanesite preko borovnica. Kolač ostavi u hladnjaku najmanje 6 sati, a idealno preko noći, da se svi slojevi lijepo stisnu.
  6. Prije posluživanja ukrasi po želji – svježim borovnicama, limunovim kriškama, naribanom koricom, mrvicama keksa ili listićima mente.

Dobar tek!

Provjerite i naš recept za najfiniji sladoled s borovnicama gotov u pet minuta, a ako vam nije dosta sladoleda - bacite oko na naš bogati popis recepata za domaće sladolede: 

Sladoled 15 recepata za sladoled za sve ukuse, jednostavni su za napraviti i ne znaš koji je finiji

Kolač s borovnicama Kolač s borovnicama (Foto: Midjourney)

Provjerite i naš popis recepata za slastice s borovnicama. 

Ako tražite još ideja za lagane kolače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Proteinski cheesecake s borovnicama Mnogi drugi mu nisu ni do koljena: Recept za proteinski cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama: Recept za tortu sa sirom, priprema se lako i brzo Cheesecake od lubenice blogerice Petre Sabljić Cheesecake s lubenicom mazi nepce i savršeno je ljetno osvježenje Brzi cheesecake u čaši Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još