U vrijeme kada se priroda polako sprema za zimski san jedno voće tek ulazi u svoju sezonu. To su – mušmule. Upravo je sada pravo vrijeme za berbu toga zanemarenog i iznimno ljekovitog voća.

Mušmule su prepune vitamina C i podižu imunitet te nas tako štite od sezonskih viroza. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.

Trebale bi ih jesti i osobe koje imaju problema s konstipacijom, tj. zatvorom jer je dokazano da uspješno reguliraju i pokreću probavu. Jednako korisne bit će i ako ste napuhnuti ili osjećate bolove u trbuhu.

Osim probave, reguliraju razinu lošeg i dobrog kolesterola u krvi te čiste jetru i bubrege.

Kako biste u njihovim blagodatima uživali tijekom cijele godine, napravite liker od mušmula za koji recept možete pročitati u nastavku.

SASTOJCI ZA LIKER OD MUŠMULA

- 60 dag zrelih mušmula
- 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)
- 25 dag šećera

PRIPREMA LIKERA OD MUŠMULA

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću steriliziranu staklenku. Rakiju i šećer stavite u zdjelu te na srednje jakoj temperaturi zagrijavajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite staklenku.

Stavite je na tamno, hladno i suho mjesto te je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri tjedna, a nakon toga ga možete procijediti i uliti u boce.

SAVJET:

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svijetle pa ih se onda ostavi da dozrijevaju na suhom i hladnijem mjestu. Zrele mušmule prije svega ćete prepoznati po boji. Kada sazriju, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se "nabora".

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju