Mušmule su vrlo ljekovite
Mušmule su vrlo ljekovite (Foto: StockFood)
Zdravlje & prehrana

Napravite liker od mušmula: Ukusno piće koje regulira kolesterol i probavu

06-11-2018 Piše Zadovoljna.hr
komentari

U vrijeme kada se priroda polako sprema za zimski san jedno voće tek ulazi u svoju sezonu. To su – mušmule. Upravo je sada pravo vrijeme za berbu toga zanemarenog i iznimno ljekovitog voća.

Mušmule su prepune vitamina C i podižu imunitet te nas tako štite od sezonskih viroza. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Trebale bi ih jesti i osobe koje imaju problema s konstipacijom, tj. zatvorom jer je dokazano da uspješno reguliraju i pokreću probavu. Jednako korisne bit će i ako ste napuhnuti ili osjećate bolove u trbuhu.

Osim probave, reguliraju razinu lošeg i dobrog kolesterola u krvi te čiste jetru i bubrege.

Kako biste u njihovim blagodatima uživali tijekom cijele godine, napravite liker od mušmula za koji recept možete pročitati u nastavku.

SASTOJCI ZA LIKER OD MUŠMULA

- 60 dag zrelih mušmula
- 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)
- 25 dag šećera

PRIPREMA LIKERA OD MUŠMULA

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću steriliziranu staklenku. Rakiju i šećer stavite u zdjelu te na srednje jakoj temperaturi zagrijavajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite staklenku.

Stavite je na tamno, hladno i suho mjesto te je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri tjedna, a nakon toga ga možete procijediti i uliti u boce.

SAVJET:

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svijetle pa ih se onda ostavi da dozrijevaju na suhom i hladnijem mjestu. Zrele mušmule prije svega ćete prepoznati po boji. Kada sazriju, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se "nabora".