Mrvičasti kolač s borovnicama
Mrvičasti kolač s borovnicama (Foto: Profimedia)
Zdravlje & prehrana

Hit kolač s borovnicama: Toliko je dobar da se jede i dok je još mlak, evo recept

05-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako tražite savršen ljetni kolač koji spaja prhko tijesto, bogatu kremu i sočne borovnice, ovaj recept je pravi izbor.

Jednostavan za pripremu, a okusom osvježavajuć i pun pogodak za svaku priliku — od obiteljskih ručkova do vikend druženja uz kavu. Kolač s borovnicama topi se u ustima, a prhka podloga, lagana krema i mirisne borovnice čine ga neodoljivim desertom kojem se svi vraćaju. Najbolji je rashlađen, ali možete ga rezat dok je još mlak. 

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

U nastavku možete pronaći recept. 

Mrvičasti kolač s borovnicama - sastojci:

za tijesto:

  • 240 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 180 g kristalnog šećera
  • 160 g maslaca
  • 1 jaje
  • masnoća za premazivanje
  • krupnije glatko brašno za posipanje

za nadjev:

  • 300 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 50 g glatkog brašna
  • 500 g borovnica
  • šećer u prahu za posipanje

Mrvičasti kolač s borovnicama - priprema:

  1. Lim za pečenje dimenzija 24 × 24 cm premažite masnoćom i pospite krupnijim glatkim brašnom. Glatko brašno prosijte s praškom za pecivo, pomiješajte sa soli i šećerom. Dodajte maslac narezan na komadiće i prstima izradite mrvičastu smjesu (mrvice).
  2. Četvrtinu te smjese odvojite i stavite sa strane. U preostale mrvice umiješajte jaje i dobiveno tijesto utisnite na dno pripremljenog lima. Stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta da odmori.
  3. Kiselim vrhnjem pomiješajte jaja, šećer u prahu, vanilin šećer i glatko brašno. Izmiješajte u glatku kremu. Kremu izlijte preko tijesta u limu, po vrhu rasporedite borovnice i pospite odvojenim mrvicama.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 45 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi u limu, zatim narežite na kocke. Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Dobar tek!

Mrvičasti kolač s borovnicama Mrvičasti kolač s borovnicama (Foto: Profimedia)

Volite borovnice? Onda će vam se svidjeti naš popis recepata za slastice s borovnicama. 

Ako na ovome popisu niste pronašli ono što tražite, bacite oko na naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Kolač s borovnicama Ovaj kolač radit ćete stalno, toliko je fin i osvježava, a od pećnice ni "p"

Proteinski cheesecake s borovnicama Mnogi drugi mu nisu ni do koljena: Recept za proteinski cheesecake s borovnicama

Kolač s čokoladom i borovnicama Recept za sočni kolač s čokoladom i borovnicama koji može biti doručak i desert

Cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama: Recept za tortu sa sirom, priprema se lako i brzo

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još