Jesen nam se opasno približila, a to znači da nam stiže sezona bundeve. Ova svestrana namirnica sjajna je i u slatkoj i u slanoj varijanti, a mi vam danas donosimo recept koji je odličan za ručak. Njokima od bundeve u finom jednostavnom umaku sa sirom rijetki mogu odoljeti.

SASTOJCI ZA NJOKE:

- 30 dag bundeve
- 30 dag oštrog brašna
- 1 jaje
- 5 dag maslaca
- sol i papar

SASTOJCI ZA UMAK:

- 40 dag pelata
- 1 luk srednje veličine
- sol, papar i malo šećea
- 2 žlice maslinova ulja
- 10 dag ribanog parmezana

Slika nije dostupna Ne može lakše! Jednostavan recept za finu pitu od bundeve

PRIPREMA:

1. Bundevu narežite na manje kockice i skuhajte u vodi. Kad je kuhana, procijedite je pa je pretvorite u pire uz pomoć gnječilice, pasirke ili štapnog miksera. Dodajte maslac narezan na kockice, posolite i popaprite te miješajte dok se maslac ne otopi. Pustite da se pire ohladi.

2. Kada je pire hladan, dodajte mu brašno i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna ako osjetite da je previše ljepljivo. Otrgnite komad tijesta, formirajte ga u kuglicu pa u manji valjak i režite njoke željene veličine. Na isti način obradite ostatak tijesta.

3. Sada pripremite umak. Nasjeckajte luk na sitno i pirjajte ga 10-tak minuta na maslinovom ulju dok lijepo ne požuti i uvene. Zatim dodajte sitno nasjeckane pelate skupa sa sokom, začinite po ukusu i prokuhajte 10-tak minuta. Maknite s vatre, ubacite ribani sir i dobro promiješajte.

4. U dubljoj zdjeli zakuhajte vodu i malo je posolite. Kada voda dođe do vrenja, pažljivo unutra ubacite njoke. Odmah ih malo promiješajte kuhačom kako se ne bi zalijepili za dno zdjele. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte ih još 2-3 minute i zatim ih izvadite i ubacite u zdjelu u kojoj ste kuhali umak. Promiješajte sve dobro i servirajte na tanjuru uz još malo ribanog sira na vrhu.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju