Puretina ima malo masnoća pa njezina termička obrada može biti izazovna za neiskusne domaćice, a pogotovo ako je pečemo u komadu. No, na svu sreću ne moramo jesti presušeno meso za blagdane. Uz ove trikove purica će biti hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.

1. Nabavite kuhinjski termometar
S kuhinjskim termometrom nikada nećete pogriješiti kod pečenja purice. Znat ćete da je meso pečeno kad u najdebljem dijelu postigne temperaturu od 74 Celzijeva stupnja. Počnite provjeravati otprilike 15-ak minuta prije predviđenog kraja pečenja.

Puretina u komadu peče se otprilike 45 do 60 minuta po svakom kilogramu na temperaturi od oko 180 Celzijevih stupnjeva.

2. Odmrznite puricu
Meso će se bolje ispeći ako u zagrijanu pećnicu stavite pticu sa sobne temperatura. Ako ste kupili smrznutu puricu, obavezno je stavite u hladnjak dan prije pečenja da se postepeno odmrzne.

3. Namočite je u slanoj vodi
Neki tvrde da će meso biti sočnije ako puricu stavite u slanu vodu barem dva sata prije pečenja, a idealno bi bilo večer prije. Iako ovaj potez zahtjeva ogromnu posudu za mariniranje isplati se pokušati.

Francuska salata 600 kalorija manje: Trik za kremastu i sočnu francusku salatu bez hrpe majoneze

Količina vode i soli ovisi o veličine ptice, ali važno je da tekućina u potpunosti prekriva puretinu. Na jednu litru vode stavite oko 50 grama kuhinjske soli. Dodati možete i lovorov list, papar u zrnu i slične začine.

Prije nego što stavite peći puricu, odstranite sav višak vode i kožu osušite papirnatim ručnikom.

4. Dobro je „namastite“
Puretina nema puno prirodnih masnoća, pa je dobro premazati maslacem, uljem ili svinjskom mašću prije početka pečenja. Pureća prsa možete prekriti i debelim kriškama špeka. Ne samo da ćete tako zaštiti meso od isušivanja, već ćete i unijeti novu dimenziju okusa u jelo.

5. Napunite je nadjevom / voćem

Purica će biti sočnija ako ju pečete s nadjevom, a koje se najčešće priprema od kruha, mesnih iznutrica, slanine, ulja i različitog začinskog bilja. U očišćenu puricu možete staviti i prepolovljeni limun, luk ili čak jabuku. Ako ste nadjenuli puricu, imajte na umu da se produžuje vrijeme pečenja mesa.

6. Ne otvarajte pećnicu svako-malo
Iako neki tvrde da podlijevanje purice daje sočnije meso i hrskaviju koricu, kulinarski stručnjaci tvrde da izbjegnete ovaj korak. Često otvaranje vrata ili držanje vrata pećnice otvorenim rezultirat će gubitkom vrućeg zraka zbog čega se meso neće dobro ispeći.

S jednom smjesom možete napraviti sedam vrsti kolača Jedna smjesa, sedam vrsta kolača: Brzi recept za prefine blagdanske slastice

7. Zaštitite je aluminijskom folijom
Ako pečete veliku puricu i primijetite da su prsa počela naglo tamnjeti, zaštite ih aluminijskom folijom. Foliju uklonite pred kraj pečenja kako bi kožica postala hrskava.

8. Stavite je u pećnicu s ventilatorom
Meso će se bolje ispeći ako imate pećnicu s ventilatorom koji omogućuje ravnomjerno kruženje vrućeg zraka.

9. Pustite da se purica „odmori“
Satima pazite da vam se purice ne presuši, a onda je zarežete čim ste je izvadili iz pećnice? Nemojte raditi tu grešku. Kad izvadite meso iz pećnice, pustite da se „odmara“ barem pola sata. Za to vrijeme stabilizirat će se sokovi u mesu, a purica će imati bolji okus.

10. Kupujte puretinu iz organskog uzgoja
Ako vam to financijske i druge prilike dopuštaju, kupujte purice iz organskog uzgoja. Iako dolazi s većom cijenom takvo domaće meso sa certifikatom ima više hranjivih tvari, ali i okusa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju