Pizza muffini
Pizza muffini (Foto: Stockfood)
Zdravlje & prehrana

Doručak, ručak i(li) večera: Recept za brze i slasne pizza-muffine

15-05-2020 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kako pojesti samo jedan? Teško, jer ovim je pizza-muffinima stvarno teško odoljeti! Odlični su za druženja i rođendanske proslave, da ih ponesete na piknik, ukradete na posao (točno tako, ukradete jer nema šanse da vam ijedan ostane viška).

Kad spojite dva omiljena zalogaja u jedan, dobijete pizza-muffine. Već su vam na sami spomen zamirisali, priznajte!

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Jednostavno, brzo, dekorativno, neodoljivo, tako bismo nazvali ovo slano zadovoljstvo koje možete začas napraviti baš svaki dan, a posebno za dječje (i ne samo dječje) rođendane i druženja s obitelji i prijateljima. Umijesite tijesto, napravite nadjev, upalite pećnicu, svi će vam biti zahvalni! I svakako u nadjev uključite svoje omiljene dodatke.

Sastojci za pizza muffine:

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 180 ml mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
  • pola žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja

Za nadjev:

  • 200 g sitno sjeckane ili pasirane rajčice
  • 250 g cherry rajčica
  • 4-5 šampinjona
  • 250 g mozzarelle
  • 50 g ribanog parmezana
  • 12 listova svježeg bosiljka
  • 1 žličica origana
  • prstohvat soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • po želji dodajte i malo pršuta, slanine ili kuhane šunke

Pizza muffini - priprema:

  1. U zdjelicu stavite kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna pa prelijte s malo toplog mlijeka i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
  2. U drugu zdjelu prosijte brašno, dodajte sol pa dobro promiješajte, potom dodajte maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto (pri miješenju si pomažite dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu, premažite tijesto maslinovim uljem pa prekrijte posudu i ostavite da se diže najmanje 30 minuta.
  3. Pripremite nadjev: u manjoj posudi izmiješajte sjeckanu ili pasiranu rajčicu s maslinovim uljem, solju i origanom. Mozzarellu ocijedite i natrgajte na manje komadiće (držite je na sobnoj tempareturi), šampinjone narežite na tanke ploške, a cherry rajčice prepolovite.
  4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte pa čašom ili okruglim izrezivačem promjera 7 cm izrežite 12 krugova.
  5. Utisnite tijesto u kalup za muffine koji ste premazali maslinovim uljem pa nadjenite umakom od rajčice, dodajte mozzarellu, složite gore nekoliko ploškica šampinjona  2-3 polovice cherry rajčica i i na kraju naribajte parmezan.
  6.  Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite između 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite 5 minuta da se muffini ohlade u kalupu pa ih izvadite i dodatno nadjenite svježim cherry rajčicama i svježim listovima bosiljka pa poslužite toplo.

Slobodno možete dodavati i mijenjati sastojke po vašoj želji, baš onako kao što to radite u prilikom pripremanja pizze.

To što nemate kalup za muffine ne predstavlja nikakvu prepreku za uživanje u poznatim pizza okusima, umijesite pa razvaljajte tijesto, nadjenite ga i zarolajte. Recept za punjeni kruh, popularni stromboli sve je što trebate!

Ili napravite ovu brzu, lažnu pizzu, škicnite najbrži i najlakši recept od samo 3 sastojka, jedan je od njih lisnato tijesto.

Pročitaj još
Pročitaj još