Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

21-04-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jagode su mnogima omiljeno voće. Međutim, njihova sezona zapravo je jako kratka i baš je sada pravo vrijeme da je iskoristite maksimalno. Najviše se jedu svježe, ali postoji i čitav niz deserata koje možete obogatiti jagodama. Danas vam donosimo recept za finu pitu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje ove ukusne i slatke voćke.

 

Sastojci za tijesto pite:

  • 30 dag brašna (pola oštrog i pola mekog)
  • 15 dag maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 manje jaje
  • 5 dag šećera

Sastojci za filu:

  • 30 dag jagoda
  • 5 dag šećera
  • 1 velika žlica limunova soka

Priprema pite od jagoda:

  1. Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice i ubacite u brašno pa prstima dobro razmrvite. Također možete brašno i maslac staviti u blender ili multipraktik pa ih tako obraditi. Zatim ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu u zamrzivač.
  2. Sada pripremite filu. Maknite peteljke s jagoda, operite ih i narežite na sitne komadiće. Zatim ih posipajte šećerom, dodajte limunov sok, dobro promiješajte i malo zgnječite.
  3. Nakon sat vremena, izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak. Uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte ga na površini koju ste prethodno posuli s malo oštrog brašna i uz pomoć valjka prebacite u odabrani protvan. Utisnite tijesto u protvan, a zatim ga izbodite vilicom. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-tak minuta, dok ne dobije lijepu žutu boju. Donji dio tijesta se prvo mora kratko peći kako bi postalo čvršće i kako ga fila od jagoda kasnije ne bi previše smočila. Kada tijesto požuti, izvadite protvan iz pećnice i ostavite da se ohladi.
  4. 4. Kada se donji dio tijesta ohladi, rasporedite po njemu filu od jagoda. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po fili od jagoda. Vratite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Inspirirajte se ostalim receptima s jagodama:

Šarlota s jagodama Šarlota s jagodama: Najlakši recept za osvježavajuću voćnu tortu Džem od jagoda Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Brzi ledeni vjetar Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja Nutella rolice s jagodama Gotove za 15 minuta: Recept za Nutella rolice s jagodama koje se tope u ustima Složenac od jagoda, milerama i piškota Gotov za 15 minuta: Kremasti složenac od jagoda i milerama bez pečenja

 

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još