Vrijeme je kao stvoreno za ovaj aromatični rižoto jer poriluk je vjerni pratitelj kako jeseni, tako i zime, pa i ranog proljeća, a i šampinjoni su nam dostupni tijekom cijele godine. Ako još niste probali spremiti rižoto na ovaj način, probajte. Vjerujemo da će vas oduševiti njegova kremoznost i bogat okus.

Kod pripreme rižota jako je važno znati odabrati odgovarajuću rižu (nama su najdostupnije carnaroli i arborio), poznavati tehnike kuhanja rižota (tostiranje riže, dodavanje vina zbog kiseline, zalijevanje vrelim temeljcem tijekom cijelog kuhanja te na kraju mantekiranje, odnosno dodavanje maslaca za kremoznost) te ne čekati sa služenjem, treba ga poslužiti odmah kad je kuhan.

Uz ovaj ćete recept naučiti sve korake, a naučeno možete primijeniti i kasnije kod drugih vama omiljenih rižota. Skuhajte još danas ovaj brzi ručak i otkrijte fine kremaste note pravog sezonskog rižota!

Sastojci:

2 kom poriluka
250 g svježih šampinjona
250 g riže (carnaroli ili arborio)
1 režanj češnjaka
1 mala čili papričica
150 ml bijelog suhog vina
1 l povrtnog temeljca ili vode
maslinovo ulje
sol, papar
prstohvat majčine dušice (sušena ili svježa)
30 – 40 g ribanog sira (grana padano ili parmezan)
50 g maslaca

Priprema:

1. Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite. Šampinjone lagano iščetkajte pa ih narežite na ploške.

2. Zagrijte širu posudu ili dublju tavu, dodajte maslinovo ulje koje oko 2 minute aromatizirajte jednim režnjom češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom malom čili papričicom.

3. U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minuta, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i na ploške narezane šampinjone koje pirjajte dodatnih 5-7 minuta, odnosno dok ne ishlapi sva tekućina (ako su je šampinjoni pustili).

Potom u lonac dodajte rižu koju kratko tostirajte (iako su drugi sastojci u posudi, dno posude bi trebalo biti bez tekućine da se riža može lijepo tostirati na dobro zagrijanom dnu) i stalno miješajte. Dodajte vino i kad alkohol iz vina ispari, krenite dodavati temeljac. Posolite.

4. U posebnoj posudi zagrijavajte povrtni temeljac.Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan (od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstva za kuhanje na pakiranju od riže). Nemojte prekuhati rižu.

5. I na samom kraju, točnije 2 minute prije kraja kuhanja dodajte papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac i dobro izmiješajte. Ostavite da poklopljeno odstoji nekoliko minuta i nakon toga još jednom izmiješajte i odmah poslužite.

Budući da se gljive smatraju jednom od 10 najzdravijih namirnica na svijetu, ubacite ih češće u prehranu, idealne su za brzi ručak jer im je potrebna kratka termička obrada.

Riža je također idealna namirnica kad je u pitanju obrok na brzinu i upravo rižu skoro uvijek imamo u svojim smočnicama, držimo je bez straha jer riža je jedna od onih namirnica koje se nikada ne kvare.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju