Rižito s piletinom
Rižito s piletinom (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Ručak za pola sata: Recept za kremasti rižoto s piletinom kao iz najboljih restorana

10-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Rižoto je jedno od onih slasnih jela koje se uz malo truda, volje i organizacije može pripremiti i u vlastitom domu.

Da biste dobili kremasti rižoto koji se topi u ustima, potrebno je koristiti odgovarajuću rižu. Najčešće se upotrebljava riža s visokim postotkom škroba poput arborija i carnarolija, koji daju najbolje rezultate.

Nemojte zaboraviti niti zagrijati temeljac prije početka kuhinja jer će topla tekućina rižotu dati dubinu okusa, ali i lijepu teksturu. Na kraju se počastite s malo maslaca i sira koji će jelo transformirati u obrok kao iz najboljih restorana.

Evo što vam je potrebno za rižoto koji će nahraniti dvije odrasle osobe:

Rižoto s piletinom - sastojci:

  • 250 g otkoštenog pilećeg zabatka
  • 200 g riže za rižoto
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 30 g parmezana
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 žlica maslaca
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji


Rižoto s piletinom - priprema:

  1. Zagrijte pileći temeljac.
  2. Papirnatim ručnikom odstranite višak tekućine s otkoštenog pilećeg zabatka.
  3. Narežite piletinu na komade otprilike iste veličine, pa ih prepirjajte na nešto ulja dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  4. Izvadite piletinu iz tave, dodajte po potrebi još ulja i ubacite sirovu rižu. Lagano je tostirajte nekoliko minuta uz često miješanje.
  5. Riži dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  6. Podlijte rižu s bijelim vinom. Pomiješajte i kuhajte koju minutu dok vino ne ispari.
  7. Potom počnite dolijevati po 2 dl pilećeg temeljaca u tavu uz često miješanje dok riža ne popije svu tekućinu.
  8. Dodavajte temeljac malo-pomalo dok ne potrošite svu tekućinu ili dok jelo ne postane kremasto, ali zrna riže budu al dente. Taj proces obično traje 15 do 20 minuta.
  9. Pri kraju kuhanja vratite u tavu pečenu piletinu, umiješajte maslac i naribani parmezan te začinite solju, paprom i začinskim travama po želji.
  10. Poslužite s malo svježe iscijeđenog limunova soka i sezonskom salatom. Dobar tek!
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Savjet plus:

Ako želite kremast i sočan rižoto, važno je pomalo dolijevati pileći temeljac u rižu uz stalno miješanje. Nemojte sve zajedno staviti u lonac i nadati se najboljem.

Proces miješanja osigurava kremastu teksturu, dok vam postupno dodavanje tekućine omogućava kontrolu nad time hoće li riža biti savršeno skuhana ili prekuhana.

Da biste poboljšali okus rižota, prepirjati možete i malo šampinjona, pred kraj kuhanja dodati nešto svježeg graška ili kojeg drugog povrća po želji.

U nastavku možete pronaći još recepata za jednostavna jela. 

Kremasti rižoto s tikvicama i sirom Ako nemate puno vremena, ovaj kremasti rižoto je odlična opcija za ručak

Rižoto od kozica Jednostavno, a tako fino: Ovo je najbolji recept za rižoto s kozicama

Rižotot sa špinatom Recept za kremasti rižoto koji zadovoljava sve kriterije za savršen ručak

Rižoto s porilukom i šampinjonima Ručak za pet! Napravite brzi i slasni rižoto sa šampinjonima

Pročitaj još
Pročitaj još