Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Brz i lagan recept za roladu s malinama koja se topi u ustima

10-06-2021 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako tražite fin, brz, lagan i oku dopadljiv desert s kojim ćete iznenaditi ukućane i prijatelje, odgovor je biskvitna rolada sa svježim malinama i finim tučenim slatkim vrhnjem.

Osim što prekrasno izgleda, nevjerojatno je ukusna i osvježavajuća, idealna za toplije dane i sezonu malina.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
½ žličice ekstrakta vanilije
120 g glatkog brašna
šećer za valjanje rolade

Punjenje:
125 g džema od malina
500 ml slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
½ žličice ekstrakta vanilije
300 g svježih malina

Za ukrašavanje:
šećer u prahu ili malo tučenog slatkog vrhnja
nekoliko svježih malina

Priprema:

1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u lagani snijeg, dodajte polovicu šećera (100 g) i izmiksajte do kraja.

2. U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke s ostatkom šećera (100 g) i ekstraktom vanilije (možete staviti i vanilin šećer). Miksajte dok smjesa ne udvostruči volumen. Dodajte dio tučenih bjelanjaka pa pažljivo umiješajte špatulom. Ponovite to još dva puta dok ne umiješate sve bjelanjke.

3. Sad dio po dio dodajte brašno i svaki put pažljivo izmiješajte. Istresite smjesu na pleh (od pećnice) koji ste prekrili papirom za pečenje, poravnajte špatulom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C i pecite između 8 i 12 minuta.

4. Pečeni biskvit prebacite na čistu kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom pa još vruće zamotajte u rolu. Pustite da se ohladi na rešetki za hlađenje.

5. Pripremite kremu za punjenje: ako vam je džem od malina pregust, dodajte mu žlicu vode pa ga dobro izmiješajte. Istucite slatko vrhnje u čvršći šlag (dodajte mu šećer u prahu i ekstrakt vanilije). Dio malina lagano zrobite vilicom pa umiješajte u tučeno vrhnje, a dio ostavite cijelima.

6. Ohlađeni biskvit razvaljajte, premažite ga džemom od malina, potom ga premažite kremom od vrhnja i malina, pospite cijelim malinama pa zamotajte roladu. Stavite na pladanj i na hlađenje najmanje 2 sata.

7. Ohlađenu roladu pospite šećerom u prahu ili je premažite s malo tučenog slatkog vrhnja i ukrasite malinama.

Rolade s tučenim vrhnjem i voćem su oduvijek pun pogodak, zar ne? Fina rolada s jagodama gotova za manje od pola sata je jedan od deserata koji morate probati.

Ako su vam maline omiljeno voće, ali želite još laganiji desert od rolade, tu je brza i lagana torta s malinama i jogurtom.

Pročitaj još
Pročitaj još