Iako salatu možete jesti i iz staklenke, najbolje rezultate dobit ćete ako sadržaj istresete iz staklenke na tanjur ili zdjelu i sve dobro promiješajte prije konzumacije.
Najvažniji korak u pripremi jest raspored kojim stavljate sastojke u staklenku kako se ne bi pokvarili – „mokri“ sastojci poput preljeva za salatu, kuhane riže, kvinoje ili rezanaca stavljaju se na dno staklenke, a kvarljivije namirnice poput zelenog lisnatog povrća i začinskog bilja na vrh staklenke.
Dobra salata uravnotežena je kombinacija bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Kombinirati možete različite okuse – primjerice kuhani grah s rižom i povrćem po želji, kvinoju s tunom iz konzerve, graškom, mrkvom i kuhanim kukuruzom ili pak napraviti hladnu salatu na bazi tjestenine.
Mi vam donosimo recept za brzu salatu od rezanaca, povrća i piletine inspiriranu azijskom kuhinjom.
Sastojci za azijsku salatu za 2-3 staklenke:
- 200 g rezanaca po želji
- 200 g piletine
- 100 g graška
- 100 g naribanog kupusa
- 2 mrkve
- 1 paprika
- začinsko bilje po želji
Sastojci za preljev za salatu:
- 3 žlice glatkog maslaca od kikirikija
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice meda
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica ljutog umaka po želji
- ½ čajne žličice sezamovog ulja
- voda za razrjeđivanje preljeva za salatu
Priprema azijske salate u staklenki:
- Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. U vruću vodu dodajte i grašak te ih kratko termički obradite. Ohladite rezance i grašak do kraja.
- U zdjeli pomiješajte sastojke za preljev za salatu: maslac od kikirikija, umak od soje, rižin ocat, med, ljuti umak i sezamovo ulje. Dodajte malo tople ili mlake vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu odgovarajuće gustoće.
- Na tavi prepecite piletinu s obje strane dok se termički ne obradi do kraja. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla umjesto piletine možete dodati dimljeni tofu ili povećati količinu graška koji koristite u receptu.
- Narežite ili naribajte preostalo povrće.
- Na dno staklenke stavite dio umaka, a preko njega ohlađene rezance i grašak. Potom dodajte sloj naribane mrkve i svježe paprike, pa pečenu piletinu, na vrh staklenke dodajte naribani kupus i začinsko bilje po želji. Poklopite staklenku i stavite u hladnjak dva do tri dana te izvadite po potrebi. Dobar tek!