Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Salata u staklenki: Brzi recept za ručak s piletinom i rezancima koji možete ponijeti na posao

11-04-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jeste li ikada isprobali salatu iz staklenke? Riječ je o vrlo praktičnom triku za pripremu ručka nekoliko dana unaprijed koje lako možete i ponijeti na posao. Pripremite sve sastojke, rasporedite ih u staklenke s poklopcem, pohranite u hladnjaku i izvadite po potrebi.

Iako salatu možete jesti i iz staklenke, najbolje rezultate dobit ćete ako sadržaj istresete iz staklenke na tanjur ili zdjelu i sve dobro promiješajte prije konzumacije.

Najvažniji korak u pripremi jest raspored kojim stavljate sastojke u staklenku kako se ne bi pokvarili – „mokri“ sastojci poput preljeva za salatu, kuhane riže, kvinoje ili rezanaca stavljaju se na dno staklenke, a kvarljivije namirnice poput zelenog lisnatog povrća i začinskog bilja na vrh staklenke.

Dobra salata uravnotežena je kombinacija bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Kombinirati možete različite okuse – primjerice kuhani grah s rižom i povrćem po želji, kvinoju s tunom iz konzerve, graškom, mrkvom i kuhanim kukuruzom ili pak napraviti hladnu salatu na bazi tjestenine.

Mi vam donosimo recept za brzu salatu od rezanaca, povrća i piletine inspiriranu azijskom kuhinjom.

Sastojci za azijsku salatu za 2-3 staklenke:

  • 200 g rezanaca po želji
  • 200 g piletine
  • 100 g graška
  • 100 g naribanog kupusa
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • začinsko bilje po želji

Sastojci za preljev za salatu: 

  • 3 žlice glatkog maslaca od kikirikija
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica ljutog umaka po želji
  • ½ čajne žličice sezamovog ulja
  • voda za razrjeđivanje preljeva za salatu

Priprema azijske salate u staklenki:

  1. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. U vruću vodu dodajte i grašak te ih kratko termički obradite. Ohladite rezance i grašak do kraja.
  2. U zdjeli pomiješajte sastojke za preljev za salatu: maslac od kikirikija, umak od soje, rižin ocat, med, ljuti umak i sezamovo ulje. Dodajte malo tople ili mlake vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu odgovarajuće gustoće.
  3. Na tavi prepecite piletinu s obje strane dok se termički ne obradi do kraja. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla umjesto piletine možete dodati dimljeni tofu ili povećati količinu graška koji koristite u receptu.
  4. Narežite ili naribajte preostalo povrće.
  5. Na dno staklenke stavite dio umaka, a preko njega ohlađene rezance i grašak. Potom dodajte sloj naribane mrkve i svježe paprike, pa pečenu piletinu, na vrh staklenke dodajte naribani kupus i začinsko bilje po želji. Poklopite staklenku i stavite u hladnjak dva do tri dana te izvadite po potrebi. Dobar tek!
U trendu Uz kavu Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

 

Pročitaj još
Pročitaj još