Jeste li ikada isprobali salatu iz staklenke? Riječ je o vrlo praktičnom triku za pripremu ručka nekoliko dana unaprijed koje lako možete i ponijeti na posao. Pripremite sve sastojke, rasporedite ih u staklenke s poklopcem, pohranite u hladnjaku i izvadite po potrebi.

Iako salatu možete jesti i iz staklenke, najbolje rezultate dobit ćete ako sadržaj istresete iz staklenke na tanjur ili zdjelu i sve dobro promiješajte prije konzumacije.

Najvažniji korak u pripremi jest raspored kojim stavljate sastojke u staklenku kako se ne bi pokvarili – „mokri“ sastojci poput preljeva za salatu, kuhane riže, kvinoje ili rezanaca stavljaju se na dno staklenke, a kvarljivije namirnice poput zelenog lisnatog povrća i začinskog bilja na vrh staklenke.

Dobra salata uravnotežena je kombinacija bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Kombinirati možete različite okuse – primjerice kuhani grah s rižom i povrćem po želji, kvinoju s tunom iz konzerve, graškom, mrkvom i kuhanim kukuruzom ili pak napraviti hladnu salatu na bazi tjestenine.

Mi vam donosimo recept za brzu salatu od rezanaca, povrća i piletine inspiriranu azijskom kuhinjom.

Sastojci za azijsku salatu za 2-3 staklenke:

  • 200 g rezanaca po želji
  • 200 g piletine
  • 100 g graška
  • 100 g naribanog kupusa
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • začinsko bilje po želji

Sastojci za preljev za salatu: 

  • 3 žlice glatkog maslaca od kikirikija
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica ljutog umaka po želji
  • ½ čajne žličice sezamovog ulja
  • voda za razrjeđivanje preljeva za salatu

Priprema azijske salate u staklenki:

  1. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. U vruću vodu dodajte i grašak te ih kratko termički obradite. Ohladite rezance i grašak do kraja.
  2. U zdjeli pomiješajte sastojke za preljev za salatu: maslac od kikirikija, umak od soje, rižin ocat, med, ljuti umak i sezamovo ulje. Dodajte malo tople ili mlake vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu odgovarajuće gustoće.
  3. Na tavi prepecite piletinu s obje strane dok se termički ne obradi do kraja. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla umjesto piletine možete dodati dimljeni tofu ili povećati količinu graška koji koristite u receptu.
  4. Narežite ili naribajte preostalo povrće.
  5. Na dno staklenke stavite dio umaka, a preko njega ohlađene rezance i grašak. Potom dodajte sloj naribane mrkve i svježe paprike, pa pečenu piletinu, na vrh staklenke dodajte naribani kupus i začinsko bilje po želji. Poklopite staklenku i stavite u hladnjak dva do tri dana te izvadite po potrebi. Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju