Na tržnicama se ovih dana može naći i mlada mrkva. Kako biste maksimalno iskoristili tu zdravu i ukusnu namirnicu, napravite od nje tortu koja dokazuje da mrkva nije stvorena samo za slana jela i salate, nego i za deserte.

SASTOJCI ZA TORTU OD MRKVE:

4 jaja
15 dag mrkve
20 dag mljevenih oraha
15 dag kristalnog šećera
15 dag maslaca
15 dag oštrog brašna
1 mala žličica praška za pecivo
malo krušnih mrvica

SASTOJCI ZA KREMU OD SIRA:

30 dag krem sira
10 dag šećera u prahu
mahuna vanilije ili par kapi arome vanilije

Kako biste maksimalno iskoristili tu zdravu i ukusnu namirnicu, napravite od nje tortu koja dokazuje da mrkva nije stvorena samo za slana jela i salate, nego i za deserte.


1. Naribajte mrkvu. Maslac otopite na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi.

2. Pomiješajte orahe, brašno i prašak za pecivo u zasebnoj posudi. Razlupate jaja, stavite ih u drugu posudu, dodajte kristalni šećer i miksajte otprilike 5 minuta dok se smjesa ne udvostruči i postan svijetlo žuta.

3. Polagano u dobivenu smjesu umiješajte otopljeni maslac (mora biti mlak), a zatim dodajte naribanu mrkvu. Naposljetku u tu smjesu pažljivo umiješajte suhe sastojke (orasi, brašno, prašak za pecivo).

4. Kalup za pečenje namažite maslacem i zatim pospite krušnim mrvicama. Ulijte u njega smjesu. Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva otprilike 30 minuta. Biskvit je gotov kada se rubovi počnu odvajati od kalupa, a ako želite biti sigurni da je uistinu gotov, u sredini ga probodite čačkalicom. Ako iz biskvita izađe suha i bez mokrih tragova smjese, to znači da je torta spremna za vađenje iz pećnice.

Tortu možete ukrasiti sjeckanim orasima, lješnjacima ili bademima. Njih možete dodati i u sirovu smjesu prije pečenja kako biste dodatno obogatili teksturu torte.


5. Pustite biskvit da se hladi, a vi krenite na pripremanje kreme. Razrežite mahunu vanilije i nožem iz njezine unutrašnjosti sastružite sjemenke koje ćete potom dodati u sir. Ubacite u posudu i šećer u prahu te miksajte dok sastojke ne povežete u kremu. Potom je stavite u frižider.

6. Kada je biskvit potpuno hladan, prerežite ga na pola i donju polovicu premažite kremom. Zatim poklopite drugom polovicom i ostatak kreme premažite po vrhu.

SAVJET: Tortu možete ukrasiti sjeckanim orasima, lješnjacima ili bademima. Njih možete dodati i u sirovu smjesu prije pečenja kako biste dodatno obogatili teksturu biskvita. U smjesu također možete dodati malo cimeta i naribanog đumbira.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju