Ječam je iznimno zdrava žitarica, ali istovremeno i zapostavljena namirnica u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava. To je prava šteta jer ječam obiluje mnogim važnim nutrijentima – sadrži vitamine A, B, D i E, kao i mnoge minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora.

Riječ je o cjenovno pristupačnoj namirnici – kilogram ječmene kaše možete kupiti za sedam kuna, a zbog visokog postotka prehrambenih vlakana ona dobro zasićuje pa ćete njome uspješno nahraniti cijelu obitelj. 

Ječmena kaša zvijezda je i ovog jednostavnog, finog i zasitnog variva koji možete skuhati za 20-ak kuna.

Sastojci:
500 ml pasirane rajčice
200 g ječmene kaše
150 g smrznutog graška
50 g kukuruza šećerca iz konzerve ili leda
1 luk
1-2 mrkve
2-3 češnja češnjaka
1,5 litara vode
1-2 povrtna kocka
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Priprema:
1. U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na komade zajedno s očišćenim kockicama mrkve.

2. Kad povrće omekša, dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.

3. Podlijte povrće pasiranom rajčicom i vodom u kojoj ste rastopili povrtnu kocku. Dodajte ječmenu kašu i začine po želji. Pustite da tekućina zavrije, potom smanjite temperaturu na umjereno i kuhajte oko pola sata, odnosno dok ječmena kaša ne omekša.

4. Kad je ječmena kaša skuhana, dodajte grašak i kukuruz šećerac i kuhajte još koju minutu.

5. Kušajte jelo i začinite po ukusu.

6. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!

Savjet plus:
Ako ne možete bez mesa, u ovo varivo možete dodati i nešto piletine ili slanine, no imajte na umu da će ti dodaci povećati cijenu cjelokupnog ručka. Na kraju kuhanja možete obogatiti okus s malo naribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira te dodati žlicu kiselog vrhnja.

Ako ste osjetljivi na kiselinu iz rajčica, možete je neutralizirati četvrtinom čajne žličice sode bikarbone tijekom kuhanja ili dodati malo običnog bijelog šećera.