Zimi se najradije zavučemo u topli dom pod što deblju deku, a uz to gotovo uvijek ide i neko od 'cozy food' jela. Vruća, hrskava i jednostavna za pripremu, tri tanjura puna zimskih radosti svakom će gladnom želucu poslužiti kao utjeha u hladnim, zimskim danima.

1. Palenta sa zrnatim sirom i pečenom pancetom

Palenta je jedno od onih jela koje nas svojom mekom teksturom i jednostavnim okusom u trenu vraća u djetinjstvo. Dok smo ju kao mali najčešće kombinirali uz vrhnje, palenta sa zrnatim sirom i pečenom pancetom nešto je otmjenija varijanta za velike, gladne želuce.

Palentu možete skuhati, izliti u pleh te nakon što se ohladi na nju staviti pancetu i President zrnati sir s okusom vlasca. Sve pecite na 200 °C oko 30 minuta. Ovaj jednostavan recept zagrijat će vas hrskavom pancetom i pečenom palentom.

2. Knedle sa šljivama i cimetom

Nema zime bez okusa cimeta i knedli sa šljivama. No, kad se to dvoje spoji u jedno jelo zapečeno s krušnim mrvicama, teško bi tko odolio ovom zimskom zalogaju.

Knedle sa šljivama i cimetom možete kupiti gotove ili ih napraviti sami. No, bila bi šteta ovu ukusnu poslasticu ne uvaljati u krušne mrvice. Sve što za to trebate učiniti jest ugrijati maslac na štednjaku te na njemu prepržiti krušne mrvice s vanilin šećerom do zlatne boje, a zatim u to uvaljati knedle.

3. Batat punjen s mješavinom povrća i zrnatim sirom

Sladak okus pečenog batata sa slankastim zrnatim sirom i povrćem, savršen je kao prilog, ali i kao samostalno jelo u večernjim satima s obzirom na to da se batat smatra jednim od najhranjivijih vrsta povrća.

Velike batate skuhajte, a zatim ih udubite. Smjesu od kukuruza, peršina, tikvica i President zrnatog sira s okusom sušenih rajčica dodajte u udubinu. Batat s punjenjem stavite na maslac i u pećnicu na 200 °C. Pecite pet do deset minuta.

 

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s 'Dukat mliječna industrija d. d.' i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju