Rekreativni balet trenutno je jedna od najpopularnijih aktivnosti u svijetu, a i u Hrvatskoj poprima sve veću važnost, i to ponajprije zahvaljujući profesionalnim plesačicama Andrei Solomun i Emi Janković koje su u Zagrebu otvorile studio za rekreativni balet "Andrea's Room"

Plesati balet u 50. godini? Itekako je moguće pa čak i ako nikada niste bili balerina! Rekreativni balet privlači sve veći broj zaljubljenika koji kroz ovu gracioznu plesnu formu žele steći fizičku kondiciju, lijepo držanje, riješiti se bolova u leđima i smršavjeti.

Rekreativni balet trenutno je jedna od najpopularnijih aktivnosti u svijetu, a i u Hrvatskoj poprima sve veću važnost

Da rekreativni balet u Hrvatskoj postaje sve popularniji govori i činjenica da su plesačice Andrea Solomun i Ema Janković zbog sve većeg broja polaznica i polaznika otvorile plesni studio na još jednoj lokaciji u Zagrebu, u Berislavićevoj 21.

Studio Andrea's Room trenutno je najveći baletni studio u Zagrebu, koji broji više od 150 polaznika baleta za rekreativce po posebno osmišljenom programu, a pored rekreativnog baleta, nudi i druge programe poput baleta na podu. Njegova posebnost je i u tome što se radi bez štapova koji se inače nalaze u baletnim studijima.

"Među polaznicima imamo i žena i muškaraca, žena naravno više. Za rekreativni balet ne postoje dobne granice, njime se mogu baviti i žene od 70 godina. U mom studiju najmlađa polaznica ima 16, a najstarija 53 godine. Dolaze mi žene u 40-ima koje se 20 godina ničime nisu bavile, ali ni to nije prepreka za bavljenjem rekreativnim baletom", priča Andrea Solomun.

Da biste se bavili rekreativnim baletom ne morate imati nikakvog predznanja, odnosno nije bitno jeste li se ikada bavili baletom. Čak i ako imate ozljede možete se prepustiti čarima rekreativnog baleta jer Andrea pazi da ne dođe do dodatnih ozljeda, istegnuća i sličnog. Pročitajte i 7 razloga zašto je ples dobar za nas.


"Postoje početna i napredna grupa, a slažu se prema mogućnostima i stupnju napredovanja polaznica. Tako u istoj grupi mogu biti polaznice od 50 i 20 godina jer žena od 50 godina može biti fleksibilnija i u boljoj formi od žena u 20-ima"
, objašnjava Andrea. Utječu li kilogrami na bavljenje rekreativnim plesom?

"Ako je osoba pretila savjetujem joj da se ne bavi rekreativnim baletom, ne zbog estetske razloga nego zbog prevelikog pritiska na zglobove i koljena. No, ne moraju u potpunosti odustati od baleta već im preporučam balet na podu", ističe Andrea koja nam je otkrila i 5 razloga zašto je rekreativni balet dobar za svakoga:

1. Rasterećuje se lumbalni dio kralježnice
te se popravlja muskulatura i stanje leđnih mišića koji su možda atrofirali. Time se smanjuju bolovi u leđima.

2. Popravlja se držanje tijela jer se izdužuje kralježnica i vrat.

3. Ispravljaju se spuštena stopala
, odnosno platfus, i to vrlo brzo jer se tijekom vježbanja često podižu stopala

4. Pomaže kod mršavljenja.

5. "Ono što se ženama najviše sviđa je to što vrlo brzo dobiju lijepe noge, ali i ruke jer se i s rukama puno radi. Kvadricepsi, bicepsi i drugi mišići u rekreativnom baletu jako puno rade i zbog toga nakon kratkog vremena postanu lijepo definirani", zaključuje plesačica Andrea Solomun.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju