Od Velike Britanije do Indije, Kine i Japana. Počinje Balkanski tjedan čaja, koji će nas upoznati s mirisima i okusima zemalja koje su najpoznatije upravo po tom blagotvornom piću, a koje i mi ritualno ispijamo, posebice u zimskom razdoblju. Svoje znanje o dragocjenom napitku Hrvati će moći dodatno produbiti na Balkanskom tjednu čaja, koji će se kod nas održavati od 1. do 6. veljače ove godine i ponuditi nam da uživamo u rapsodijama okusa i mirisa kojih se nećemo tako lako zasititi.

Galerija Balkanski tjedan čaja Balkanski tjedan čaja Balkanski tjedan čaja - 11 +50 Balkanski tjedan čaja - 3

Japanska ceremonija čaja i britansko ''vrijeme za čaj'' jedno su od najpoznatijih kultura koje ovoj omiljenoj šalici pristupaju na poseban način. Za njih je čaj ušao u svaku poru društva, a dok je ranije bio namijenjen visokom društvu, danas se on veže uz uživanje i odmor. No i Hrvati imaju svoje male rituale ispijanja čaja, pri čemu se ne ograničavaju samo na tradicionalne okuse poput kamilice, mente ili šumskog voća, već istražuju nove okuse i načine pripreme čaja kako bi potom uživali u svakom gutljaju ove mirisne tekućine.
Balkanski tjedan čaja - 25 Balkanski tjedan čaja - 25 (Foto: PR)
Svaki vrsni poznavatelj čaja zna koliko se truda ulaže u jednu japansku ceremoniju čaja. Ona ne simbolizira lijena popodneva, već odražava harmoniju, mir, čistoću i poštovanje, odnosno sve ono čime se Japanci u životu vode. Za potrebe ceremonije koristi se zeleni čaj u prahu - matcha te posebna ''aparatura'' kojom se dobiva čaj, a ceremonija traje gotovo četiri sata. Upravo zato ne čudi da ovakav pristup čaju nemamo priliku iskusiti kod nas. Balkanski tjedan čaja približit će nam ovo nezaboravno, tradicionalno japansko iskustvo ispijanja čaja i omogućiti nam da svjedočimo pravoj umjetnosti.

Osim u čajevima Japana, moći ćemo uživati i u načinu ispijanja čaja kako to rade Englezi. Okruženi luksuzom koji nudi hotel Amabasador sa šalicom čaja u ruci, probudit ćemo pravog Britanca u sebi i isprobati poznatu britansku popodnevnu čajanku pomiješanu s lokalnom tradicijom i domaćom kuhinjom. Uz ovo sofisticirano iskustvo lako ćemo moći zamisliti kako su davno prije svoj čaj ispijali najviši krugovi aristokracije i tako stvoriti iskustvo za pamćenje.

Balkanski tjedan čaja - 41 Balkanski tjedan čaja - 41 (Foto: PR)

Iskustvo po vašoj mjeri možete pronaći na stranicama The Tea Group koja je kulturu ispijanja čaja diljem svijeta odlučila približiti nama kroz Balkanski tjedan čaja i u suradnji s raznim luksuznim hotelima diljem Hrvatske organizirala radionice koje ostaju u sjećanju.

Balkanski tjedan čaja - 45 Balkanski tjedan čaja - 45 (Foto: PR)

No, osim ovih nezaboravnih iskustava, Balkanski tjedan čaja nudi cijelu paletu raznih okusa koje dosad možda nismo imali priliku isprobati. Od klasičnih i detox čajeva do bezalkoholnih koktela s čajem, koji se piju hladni ili topli, i moćnog kineskog eliksira kombucha, koji čini čuda za naš imunitet.

Balkanski tjedan čaja Balkanski tjedan čaja Foto: PR

Svako od ovih mirisnih iskustava održavat će se u fenomenalnim hotelima diljem Hrvatske i Crne gore, koji će svojim sadržajem i izgledom podići doživljaj ispijanja čaja na jednu novu razinu, pa će tako pojedini uz šalicu čaja uključiti i wellness te tretmane kao stvorene za vikend-provod s prijateljicama kojima, baš kao i nama, treba odmor od svakodnevice.

Mirisni, ukusni i pozivaju na druženje s prijateljima. Iako se čajevi piju u svako godišnje doba, mi ih najčešće vežemo uz zimsko razdoblje, kada se uz njih volimo ugrijati dok temperature dosežu jedva nešto iznad ništice. No odavno je dokazano da čaj ne nudi samo toplu utjehu, već ima i brojne blagodati na tijelo. Upravo zato se veselimo Balkanskom tjednu čaja, koji će nas educirati o raznim čajevima, ali i raspametiti naše okusne pupoljke uz dozu luksuza te tako stvoriti prekrasne uspomene za cijeli život.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom The Tea Group po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju