Ako želite prirodni i besplatni tretman za svoju kosu, isprobajte rižinu vodu. Ovaj trend preporučuje sve više dermatologa, a u nastavku možete pogledati kako da ga napravite sami.

Jeste li znali da rižina voda potiče rast kose? Začetnica ovo trenda je Kim Kardashian koja je na društvenim mrežama prva objavila da pere kosu u vodi u kojoj je bila natopljena riža.

Društvene mreže su brzo poludjele za ovim trendom, a rezultati su, kažu mnogi, više nego odlični.

Ovaj novi beauty tretman uključuje ispiranje i prskanje kose vodom u kojoj je bila natopljena riža. Ovaj trik je odličan jer ga možete napraviti sami i nećete potrošiti puno novca.

Žene su stoljećima prale kosu u rižinoj vodi 

Ubrzo su se pojavili brojni proizvodi na bazi rižine vode koji mogu ozbiljno isprazniti vaš novčanik. Zato vam donosimo izvorni recept za rižinu vodu zbog koje će vaša kosa biti mekana i svilena.

Dermatologinja Kavita Mariwalla, kaže da ovaj trend zapravo nije nova pojava. Kroz povijest su žene znale koje sve dobrobiti riža ima za njihovu kosu pa postoje dokazi da su u azijskim kulturama žene stoljećima ispirale kosu u rižinoj vodi.

Vitamini, minerali i hormon inozitol, sastojci su rižine vode koji pomažu da kosa bude glađa, da se ne petlja te da dobije na volumenu i dužini. Također, vitamini B i E brane kosu od oksidacije i starenja. Neki stručnjaci smatraju da će se sijede pojaviti kasnije ako koristimo rižinu vodu.

Ne trebate pretjerivati s ispiranjem 

Mariwalla napominje da riža neće pomoći osobama koje imaju ozbiljan problem s kosom. Ako je vaša glavna briga opadanje kose, trebate posjetiti dermatologa. Prije nego što krenete ispirati kosu rižinom vodom, provjerite je li vam to stvarno potrebno. Ako je vaša kosa zdrava i nema puno oštećenja, nije potrebno koristiti rižinu vodu.

Mariwalla savjetuje da ovaj tretman trebaju koristiti osobe s oštećenom, blajhanom i kosom visoke prozirnosti. Visoka prozirnost znači da vaša kosa teško zadržava vlagu, pojašnjava dermatologinja. Također, ne treba se pretjerivati s ovim tretmanom. Najbolje ga je raditi jednom tjednom kako se na tjemenu ne bi stvorio talog, a kosa postupno izgubila sjaj.

U nastavku pročitajte kako pripremiti i koristiti rižinu vodu.

  • Stavite jednu šalicu riže u cjedilo i dobro je isperite. Voda treba biti bistra.
  • Nakon toga zalijte rižu s tri šalice hladne vode.
  • Najbolje je rižu i vodu staviti u staklenku s poklopcem i dobro protresti.
  • Voda u ovom trenutku treba imati mliječni izgled.
  • Ostavite rižu u vodi najmanje 24 sata.
  • Ocijedite i prebacite vodu u posudu sa špricom.
  • Prvo operite kosu šamponom, nakon toga na mokru kosu obilno stavite rižinu vodu.
  • Budite sigurni da ste dobro natopili vlasište.
  • Nakon toga rasčešljajte kosu i pričekajte 20 minuta.
  • Temeljito isperite rižinu vodu. Slika nije dostupna Francuska elegancija: Pogledajte kako u minuti napraviti frizuru stvorenu za svečane prigode
  • Uživajte u frizuri kao iz salona!

U Videu pogledajte kako pripremiti rižinu vodu. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju