Uvijek se sjetimo provjeriti rok trajanja kvarljivih namirnica, ali zaboravljamo na određene predmete u kućanstvu koji također imaj svoj rok trajanja

1.Papuče
Papuče su savršeno mjesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga bismo ih trebali mijenjati svakih 6 mjeseci.

To se odnosi na papuče napravljene od tkanine. Gumene i kožnate papuče mogu trajati i do tri godine.

2. Vodikov peroksid
Nakon što otvorite bočicu vodikovog peroksida, morate je potrošiti unutar dva mjeseca. Zatvorenu bočicu vodikovog peroksida trebali bi potrošiti unutar godine dana.

Dudice varalice od lateksa trebali bi zamijeniti nakon 2 do 5 tjedana, a drvene daske za rezanje nakon godinu dana

3. Četka za kosu
Četku za kosu trebali bi čistiti barem jedanput tjedno i zamijeniti je jednom godišnje. Ako je četka od prirodnih dlaka trebali bi je mijenjati svakih sedam do 10 mjeseci.

4. Duda za bebu
Dude od lateksa trebali bi zamijeniti nakon dva do pet tjedana bez obzira na to kako izgledaju. Lateks lako puca, a upravo u tim pukotinama se razmnožavaju bakterije.

5. Parfem
Neotvoreni parfemi i toaletne vode koje sadrže esencijalna ulja mogu trajati tri godine. U suprotnom, svoj parfem možete koristiti dvije godine. Toaletna voda koja je neotvorena može trajati do 4 godine, a otvorena dvije godine.

6. Drvena daska za rezanje
Drvena daska za rezanje može biti pravo leglo bakterija. Na oštećenoj površini daske se zadržavaju bakterije i nakon upotrebe ih moramo dobro oprati toplom vodom i deterdžentom. No, unatoč tome mikroorganizme je nemoguće uništiti, stoga je važno da ih promijenite svakih godinu dana. Pročitajte kako temeljito i učinkovito oprati dasku za rezanje.

7. Jastuk
Tijekom vremena jastuci postaju dom grinjama i bakterijama bez obzira jesu li punjeni perjem ili memorijskom pjenom. Neki stručnjaci smatraju da bismo ih trebali mijenjati svakih godinu dana, dok ima i onih koji kažu kako jastuk može izdržati barem dvije do tri godine, ovisno o tome kako brinemo za njih. I jedni i drugi slažu se da isto jastuk nikako ne bismo trebali koristiti dulje od tri godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju