Leđenje hrane zaustavlja razvoj bakterija u namirnici, zbog čega bi zaleđena hrana trebala biti sigurna za konzumaciju bez obzira koliko dugo se nalazila u ledenici. No iskustvo je pokazalo da namirnice nakon određenog vremena gube svoj okus i teksturu


Zamrznuto povrće, meso i kruh spas su za mnoga domaćinstva, jer olakšavaju i skraćuju vrijeme kuhanja što je veliki plus u brzoj svakodnevici. No treba znati da namirnice gube svoj okus i teksturu ako se predugo drže u ledenici.

Internetska stranica FreezerLabels.net napravila je vodič za zamrzavanje hrane, koji otkriva koliko bi dugo trebali držati hranu u zamrzivaču.

Kada su u pitanju pekarski proizvodi, pečeni kruh u ledenici može stajati dva do tri mjeseca, nepečene voćne pite dva do četiri mjeseca, a ispečeni muffini do godinu danu.

Svinjetina je najbolje držati u zamrzivaču do 12 mjeseci. Nakon toga roka, meso gubi okus i teksturu.

Meso gubi okus nakon 12 mjeseci
Divljač bi u zamrzivaču trebala stajati tri do četiri mjeseca, janjeće i teleće meso do 9 mjeseci, a svinjetina tamo može biti do 12 mjeseci. Pileće meso u komadu također može stajati godinu dana, dok krlica, batci i drugi dijelovi ptice mogu tamo biti tri mjeseca kraće.

Iznutrice poput jezika, pluća i jetrica u ledenici će biti 'upotrebljivi' do četiri mjeseca, kao i svježi hamburgeri, dok nekuhane kobasice i hot dogovi u zamrzivaču mogu stajati do 2 mjeseca.

Masna riba poput sardine i lososa na ledu mogu biti do tri mjeseca, a nemasne vrste riba duplo više vremena. Termički neobrađene školjke u zamrzivaču mogu stajati dva do tri mjeseca, rakovi oko deset mjeseci, s morski plodovi izvađeni iz konzerve oko dva mjeseca.

Temperatura zamrzivača trebala bi biti podešena na -18 Celzijevih stupnjeva, a sva hrana pravilno pohranjena u čvrstim plastičnim omotima.

I sirove možete zamrznuti
U zamrzivač možete staviti meke i čvrste sireve, te ih tamo držati maksimalno 6 mjeseci. Maslac u ledenici može stajati i 3 mjeseca više od sira, a zamrznuti čak možete i mlijeko te ga u tom stanju držati do šest mjeseci. Kupovni sladoled držite u hladnjaku prema uputama na kutiji proizvođača, a onaj domaći do dva mjeseca.

Kada je riječ o voću i povrću, zdravi plodovi prirode u zamrznutom stanju mogu stajati od osam mjeseci do godine dana. Imajte na umu da se ne preporučuje zamrzavanje namirnica s visokim postotkom vode poput krastavaca i jagoda, jer se nakon odmrzavanja pretvaraju u neugodnu kašu.

Zalediti možete i prirodne te kupovne sokove na 6 do 12 mjeseci. Pripazite samo da ih ne stavljate u na niske temperature u staklenim bocama, jer će se iste raspuknuti.

Temperatura zamrzivača trebala bi biti podešena na -18 Celzijevih stupnjeva, a sva hrana pravilno pohranjena u čvrstim plastičnim omotima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju