Ruksaci dizajnera Marka Ćerkete koji stoji iza brenda RUKSAG uistinu su posebni. Toliko posebni da je španjolska modna kuća Loewe prekopirala njegov dizajn i u svoju novu kolekciju za jesen/zimu 2019. godine uvrstila ruksake identične njegovima

Galerija Kolekcija brenda RUKSAG za jesen/zimu 2018. godine - 6 Kolekcija brenda RUKSAG za jesen/zimu 2018. godine - 8 Kolekcija brenda RUKSAG za jesen/zimu 2018. godine - 7 +6 Kolekcija brenda RUKSAG za jesen/zimu 2018. godine - 1 Nije ovo prvi slučaj u kojem se veliki modni brendovi "inspiriraju" radom neovisnih dizajnera do najsitnijih detalja.

RUKSAG se isto prezentira na Pariškom tjednu mode, kao i oni. Moja kolekcija odnosno taj model bio je prezentiran točno dva mjeseca prije njih na Pariškom tjednu muške mode, tako da je mogućnost slučajnosti mala. Sve je jasno, objašnjava dizajner.
Kolekcija brenda RUKSAG za jesen/zimu 2018. godine - 1 Kolekcija brenda RUKSAG za jesen/zimu 2018. godine - 1 (Foto: RUKSAG)
S obzirom na situaciju na tržištu i nadmoć velikih brendova, mali dizajneri teško mogu zaštititi svoj rad, a to potvrđuje i njegovo iskustvo: Iskreno, nisam ništa pravno poduzeo niti to planiram. To je danas u svijetu mode, pogotovo kad je u pitanju 'fast fashion' industrija gdje spada i Loewe, nažalost, normalna stvar.

Vi malo toga možete napraviti s pravne strane. Neovisni dizajneri odnosno neovisni brendovi teško se bore protiv toga i odavno su digli ruke. Naravno, ne želim nikoga obeshrabriti, ali moj stav je takav. Sustav je danas takav da jednostavno nikoga nije briga za mnogo krupnije stvari, a pogotovo za neku torbu.
Ruksaci brenda Ruksag Ruksaci brenda Ruksag Foto: RUKSAG
Ideju za osnivanje Ruksaga dobio je spontano i priznaje kako namjera da to bude ozbiljan brend nikada nije postojala.

Više je to bio kao neki moj projekt sa strane samo za mene. Međutim, kasnije se ispostavilo suprotno. U nekoliko godina to je ustvari postao moj posao, odnosno 'label' za koji danas radim. Prva torba, odnosno ruksak koji je izašao s potpisom Ruksag prije 6 godina bio je veoma jednostavan i ne tako ambiciozan. Kako je vrijeme odmicalo, moja se vizija proizvoda kristalizirala i stvari su postale jasnije, rekao je Marko.

 

A post shared by R U K S A G (@ruksag) on


Njegovi ruksaci ističu se zbog efektnog futurističkog dizajna i funkcionalnosti, a prilikom izrade vjeran je isključivo najkvalitetnijim materijalima: Proces s kožom nije lak i kratak, potpuno je drugačiji od dizajna odjeće. Standardizacija proizvoda, pogotovo kada radite luksuzne kožnate komade, veoma je komplicirana. Tek poslije dugo vremena zaista možete reći: 'Da, ovaj je proizvod sada gotov.' 

Međutim, koža, koliko je ograničena za rad, toliko vam toga i pruža, tako da stalno učite. Dizajn, funkcionalnost, odabir kože, pa i sama vizualna poruka, veoma su mi važni. Mislim da te stvari ne idu jedne bez druge, barem kada je u pitanju Ruksag. Naravno, ovi faktori dosta ovise kome i na kojem tržištu se prezentirate. Ovo što danas radim i dizajniram nikako ne bih mogao da nije Pariza, gdje je Ruksag sada pozicioniran.

 

RUKSAG aw 18 from R U K S A G on Vimeo.

Ruksag se već tri  godine prezentira u pariškom Lakić showroomu, u sklopu u sklopu Pariškog tjedna mode MODEM organizacije i odatle ide sva distribucija ruksaka za internacionalno tržište, Italiju, Hong Kong, Šangaj itd.

Mogu se kupiti u beogradskom GIR storeu, a sve one koji su se zaljubili u modele brenda Ruksag obradovat će vijest da se na njihovoj službenoj stranici uskoro otvara online trgovina za cijeli svijet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju