Rusi svijet nisu obogatili samo najvećim djelima klasične književnosti, nego i nekim od najljepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i u Hrvatskoj. A popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj djeci često daju imena ruskog porijekla

Djevojčica
Djevojčica Foto: Guliver/Thinkstock
Donosimo 5 ženskih i 5 muških imena koja smo od Rusa uzeli u 'trajnu posudbu', a koja roditelji i dan danas često daju svojim novorođenim djevojčicama i dječacima.

5 POPULARNIH ŽENSKIH IMENA RUSKOG PORIJEKLA

1. Tatjana
– ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

Tatjana i Maša imena su koja se i danas često daju djevojčicama, a za dječake su popularna Igor i Vanja

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. stoljeću sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, sretna, sveta.

3. Maša
– nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano djeci rođenoj na Božić.

5. Irina - značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir, spokojstvo.


5 POPULARNIH MUŠKIH IMENA RUSKOG PORIJEKLA

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi dio imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem –slav, čest u slavenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – Bog je milostiv. Ovo ime je unisex, odnosno može biti muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branitelj mora.

4. Aleksandar (Saša) - ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovjek, junak.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je stoljećima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske obitelji. Znači Bog je milostiv.


Pročitajte i koja su to švedska imena za djevojčice i dječake koja želimo prisvojiti.

Želite još inspiracije koje ime dati djetetu? Možda vam se svidi i neko na listi najljepših francuskih imena za djevojčice i dječake.