Život Ogulinke Sabine Sabljak je bajka. I to doslovno. U rodnom mjestu Ivane Brlić-Mažuranić, naše najpoznatije književnice za djecu, živi profesionalna pripovjedačica bajki

Plišani medvjedić čita knjigu Bajke su davno prije bile rezervirane samo za odrasle, a danas u njima uživaju uglavnom djeca Foto: Guliver/Thinkstock Bili veliki ili mali, volimo bajke jer nas vode u čarobni svijet mašte. A za pričanje bajki zadužena je jedna od triju profesionalnih pripovjedačica bajki Sabina Sabljak. Dani joj nisu ispunjeni gledanjem u računalo, stresnim rokovima niti drugim uredskim poslovima. Ona živi pravu bajku.

Kada je ljudi pitaju što radi, a Sabina im kaže, smiješno im je i postavljaju joj brojna pitanja.

Bajke su davno prije bile rezervirane samo za odrasle i djeca bi mogla čuti neku bajku samo ako bi se slučajno zatekla u prostoru gdje se prenosilo nešto

Čim pripovjedanje krene, sva pitanja se izgube, rekla je Sabina za emisiju IN Magazin.

Bajkopričalica Sabina još je kao učiteljica u Plaškom, nedaleko od Ogulina, dječicu traumatiziranu ratnim strahotama pričanjem bajki željela barem nakratko odvesti na neka mnogo ljepša mjesta i u sretnija vremena.

Danas kada razmišljam o tome, mislim da je i taj posao bio priprema za ovo što radim danas jer smo puno s tom djecom samo čitali i pripovjedali priče o njihovim iskustvima.

Učiteljica se tako tijekom godina pretvorila u pričopričalicu. Prvo je prevodila tužne ratne priče s jezika na jezik, a zatim je šest godina radila u Olimpijskom centru Bjelolasica. No tada je veliki požar zahvatio centar, a Sabina je ostala bez posla. Život ju je vartio na put bajkopričalice, točnije na čarobnu radionicu pripovijedanja bajki u rodnom Ogulinu.

Za vrijeme jednog pripovjedanja nitko ne ostane praznih ruku. I pripovjedač biva ispunjen, a i onaj tko je došao poslušati, primiti bajku, također biva ispunjen, kaže Sabina.

Pripreme za pričanje bajke traju čak četiri tjedna i to nije nimalo lagan zadatak.

Bajku pročitate, napravite skice i prolazite ih. Kada znate skicu od zadnje do prve, kada znate bajku ispripovjedati naopačke bez ikakve pomoći, to znači da ste bajku naučili i da ju nikada nećete zaboraviti, otkriva.

Neće je zaboraviti ni oni koji ju slušaju, bez obzira kojoj generaciji pripadaju. Sabina uveseljava djecu i odrasle pripovijedanjem bajki, što nije bio slučaj davno prije.

Bajke su davno prije bile rezervirane samo za odrasle i djeca bi mogla čuti neku bajku samo ako bi se slučajno zatekla u prostoru gdje se prenosilo nešto. Međutim, kako vrijeme prolazi, danas su rezervirane samo za djecu, a istina je negdje između, da su bajke i za velike i za male, zaključuje Sabina Sabljak.

Više o pripovjedačici bajki pogledajte u prilogu emisije IN Magazin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju